BiH

Razvoj turizma: Izdvojeno 320.000 eura za sedam projekata iz cijelog regiona

Autor: Biznis.ba
Razvoj turizma: Izdvojeno 320.000 eura za sedam projekata iz cijelog regiona

Projekat za razvoj i promociju turizma, koji provodi Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), a finansira Evropska unija, ulazi u svoju završnu fazu u okviru koje je Vijeće objavilo treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za razvoj turizma na Zapadnom Balkanu.

Ukupna vrijednost ovog poziva je 320.000 eura kojim će se finansirati do sedam projekata.

"Region godišnje posjeti nekih 12 miliona ljudi, što se odražava na zaposlenost i prihode i želimo da taj trend raste i širi se kako bi region iskoristio svoj puni potencijal kao turistička destinacija. Tokom zadnje četiri godine svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestile su o povećanom broju dolazaka i noćenja stranih turista, ali ih većina dolazi tokom ljeta. Trebamo nastaviti da radimo na produživanju turističke sezone sa ljetnjih mjeseci na cijelu godinu, jer imamo mnogo toga da ponudimo i tokom proljeća, jeseni i zime", rekla je Snježana Derviškadić, vođa projekta Vijeća za regionalnu saradnju za razvoj turizma.

Dodala je da je treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata otvoren je za organe lokalne vlasti, nevladine i neprofitne organizacije sa Zapadnog Balkana, a usmjeren je na dodatno unaprijeđenje infrastrukture i poboljšanje kvaliteta usluga duž četiri zajednička regionalna puta kulturološkog i avanturističkog turizma, i to Zapadni Balkan: Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum, Put Balkanskih spomenika, kao i Via Dinarica sa svim njenim avanturističkim i kulturološkim koridorima.

U segmentu avanturističkog turizma, Vijeće za regionalnu saradnju finansirat će aktivnosti kojima se unaprijeđuje protok posjetilaca, uključujući digitalno i fizičko označavanje staza, razvijaju i promovišu nove tematske i inovativne avanturističke staze te lokalni pružaoci usluga iz ruralnih područja uključuju u lanac vrijednosti sektora turizma. Organizacija regionalnih festivala avanturističkog i turizma na otvorenom također predstavlja aktivnost koja je prihvatljiva za finansiranje.

Što se tiče kulturološkog turizma, bespovratna finansijska sredstva se mogu koristiti za razvoj pripovijedanja, te interaktivnih i autentičnih sadržaja na samom lokalitetu zanimljivih posjetiocima koji putuju regionalnim kulturološkim putevima, kao i za poboljšanje protoka turista postavljanjem interpretativne i putokazne, te promotivne i digitalne signalizacije.

Rok za dostavljanje sažetaka projekata je 9. decembar 2019. godine. Ovo je treći i zadnji poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru tekućeg projekta Vijeća za regionalnu saradnju za razvoj turizma. Do sada je, u okviru prva dva poziva, dodijeljeno ukupno 28 grantova.

Biznis.ba / AA