BiH

Razvojna banka FBiH i privredne komore: Podržati konkurentnost privrede

Autor: Biznis.ba
Razvojna banka FBiH i privredne komore: Podržati konkurentnost privrede

Predstavnici Razvojne banke FBiH, Vanjskotrgovinske komore BiH i Privredne komore Federacije na sastanku u Sarajevu su razgovarali o projektima i novim kreditnim linijama ove banke, te mogućnostima da zajednički podrže nove biznis ideje i investicione kapitalne projekte.

Semir Fejzić, v.d. predsjednika uprave Razvojne banke FBiH, kazao je da je ovo jedan u nizu sastanka koje organiziraju da bi postigli punu konekciju sa svim ključnim akterima i ostvarili funkciju Razvojne banke FBiH koja joj je povjerena od Vlade FBiH, a to je da bude javni servis ekonomskoj politici i privrednicima i da bude alat Vlade FBiH na jačanju konkurentnosti naše privrede i poticaj novom zapošljavanju.

- Želja nam je da sa svim ključnim akterima u FBiH, kao i BiH razvijemo sasvim novi koncept partnerstva, saradnje i da sa ujedinjenim resursima, mi sa finansijskim, oni sa svojim organizacionim privrednim potencijalima, podržimo po vrlo povoljnim, i vjerujem po najpovoljnijim uslovima kreditiranja, nove biznis ideje i investicione kapitalne projkete u FBiH - dodao je Fejzić.

Naveo je da je širok asortiman novih kreditnih linija i da su sve već operativne, te izdvojio dvije kreditne linije za poljoprivredu, obje sa rokom otplate do 15 godina.

- Jedna je direktna kreditna linija Razvojne banke, a drugu radimo u saradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gdje uključujemo i 25 posto grant sredstava za kapitalne investicije od Ministarstva, 25 posto vlastitog učešća korisnika kredita i 50 posto kreditnih sredstava Razvojne banke - kazao je Fejzić dodajući da postoji još niz pogodnosti kojih nema u komercijalnom bankarstvu.

Kada je riječ o povećanju konkuretnosti naših izvoznika i smanjenju deficita u trgovinskoj razmjeni, prema Fejzićevim riječima, za izvoznike su kreirali tri posebne kreditne linije s jedinstvenom kamatnom stopom, ali u tri faze – stvaranja nove vrijednosti, nove investicije do pripreme izvoza, pa do naplate na osnovu izvoznih poslova.

- To je jedan veoma zanimljiv i koristan alat našim izvoznicima koji će sigurno unaprijediti njihovu konkurentnost i na neki način osigurati kontinuitet izvoznih poslova što treba rezultirati manjim deficitom u vanjskoj trgovini, te pozitivno uticati na GDP Federacije BiH i čitave BiH - istakao je Fejzić.

Ono što je važno za poslovnu zajednicu, kako je kazao potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, jeste dostupnost entitetskih razvojnih banaka i agencija.

- Poslovna zajednica treba ovakve kreditne linije. Mislim da su ova tri proizvoda koji se odnose na kreditiranje izvoza posebno interesantna za privredu BiH, a svakako su potrebni i svi drugi proizvodi, poput kreditiranja poljoprivrednih proizvođača. Ono što je važno jeste da Razvojna banka FBiH na ovaj način želi biti otvorena i dostupna poslovnoj zajednici kao što to omogućava ova uprava i menadžment. To je ono što nama u poslovnoj zajednici treba i možemo zajedno definirati i možda kreirati neke nove proizvode i usluge ove banke - kazao je Egrlić.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je kazao da je incijativa za ovaj sastanak došla od Razvojne banke FBiH što nije bio slučaj ranije kada su najčešće predstavnici komora na zahtjev privrednika tražili sastanke sa bankarima iznoseći projkete koje imaju.

- Razvojna banka FBiH kroz svoje projekte i nove proizvode koje nudi našim članicama, ustvari opravdava svoje ime i razvojnu funkciju po zaduženju Vlade Federacije BiH. Mi u Privrednoj komori FBiH ćemo kroz naša pojedinačna udruženja vezano za poljoprivredu, automobilsku, namjensku, tekstinu, hemijsku i druge industrije, ove proizvode predstaviti našim članicama, odnosno projekete koje može podržavati ova banka - kazao je Jašarspahić dodajući da će na ovaj način posebno mala i srednja preduzeća dobiti mogućnost da imaju bolji pristup finansijskim sredstvima za realizaciju svojih projekata.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=42akvGxx2Rk&feature=emb_title[/embed]

Biznis.ba / FENA