BiH

Razvojna banka FBiH potpisuje ugovore sa komercijalnim bankama

Autor: Biznis.ba
Razvojna banka FBiH potpisuje ugovore sa komercijalnim bankama

Razvojna banka Federacije BiH započela je postupak potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji sa komercijalnim bankama u cilju provođenja drugog instrumenta pomoći Vlade Federacije BiH privrednicima i obrtnicima od pojave virusnog oboljenja Covid-19.

Potpisivanjem ugovora o poslovnoj saradnji zvanično se  aktivira Garancijski fond Federacije BiH, kojim će upravljati Razvojna banka Federacije BiH. Razvojna banka FBiH će, uime Federacije BiH, izdavati garancije Garancijskog fonda komercijalnim bankama kao instrument obezbjeđenja 50 posto glavnice kredita koji komercijalna banka odobri svom klijentu. Korisnici garancija su komercijalne banke na području Federacije BiH koje su ispunile kriterije kvalifikovanosti za učešće u Garancijskom fondu Federacije BiH, a ukupna finansijska korist Garancijskog fonda je na privrednicima i obrtnicima, saopćeno je iz Razvojne banke FBiH.

Navodi se da će komercijalne banke  odobravati kredite krajnjim korisnicima uz korištenje garancije Fonda kao instrumenta obezbjeđenja 50 posto kredita, uz dodatne povoljnije uslove u vidu  smanjenja kamatne stope ili umanjenog kolaterala.

- Inicijalna sredstva Garancijskog fonda iznose 80 miliona KM, a u narednom periodu, odnosno već početkom oktobra 2020. godine, bit će uvećana za dodatnih 20 miliona KM. Garancijski potencijal je peterostruko veći, što dodatno potvrđuje važnost i dugoročnost ovog instrumenta pomoći privrednicima i obrtnicima od strane Vlade Federacije BiH, koji se realizuje putem Razvojne banke Fedracije BiH - izjavio je predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić.

Prva banka sa kojom je započet postupak potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji je jedina banka u državnom vlasništvu – Union banka d.d. Sarajevo, a koja posljednjih godina bilježi kontinuirani rast u učešću na bankarskom tržištu.

- Veoma smo zadovoljni  što je Union banka prva banka sa kojom je potpisan ugovor o poslovnoj saradnji, čime je i zvanično aktiviran Garancijski fond obezbjeđen od strane Vlade FBiH. Union banka kao najveća banka u domaćem vlasništvu, u prošloj godini je zabilježila značajan rast u svim segmentima poslovanja, te sa pravom možemo reći da smo jedna od najbrže rastućih banaka na bh. tržištu - izjavio je predsjednik Uprave Union banke Vedran Hadžiahmetović, navodi se u saopćenju Razvojne banke FBiH.

( FENA)