BiH

RCC objedinjava postojeće turističke ponude država u regiji

Autor: Biznis.ba
RCC objedinjava postojeće turističke ponude država u regiji
Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) danas je u Sarajevu zvanično predstavilo projekt za razvoj i promociju turizma na zapadnom Balkanu koji ima za cilj usaglašavanje regionalne turističke ponude i regionalnih turističkih ruta baziranih na zajedničkom kulturno-historijskom naslijeđu i avanturističkom turizmu.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović rekao je da zemlje regiona više od 24 posto ukupnog izvoza ostvaruju kroz turizam, a da oko pet posto zaposlenih radi upravo u toj djelatnosti.

- RCC će u sklopu trogodišnjeg projekta koji finansira EU podijeliti do 30 grantova u iznosu od oko 50.000 eura za one koji će investirati u regionalne turističke rute - precizirao je Svilanović.

Šef operacija u EU Delegaciji u BiH pri sekciji za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Andrea Vera istakao je da projekt finansira EU iz IPA fondova jer se dobro  uklapa u Strategiju EU za zapadni Balkan, posebno u oblastima društveno-ekonomskog razvoja i pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

- Cilj nam je identificirati kulturne rute i destinacije u regiji, povezati postojeće turističke ponude država u regiji i povećati broj turističkih posjeta u regiji, te privredni rast i zaposlenost - naveo je Vera.

Oslanjajući se na prioritete koje su postavile vlade zemalja regiona, RCC je projekt pripremio radi unapređenja, objedinjavanja i promocije ponuda kulturnog i avanturističkog turizma u šest ekonomija zapadnog Balkana.

Projekt je vrijedan pet miliona eura i finansira ga Evropska unija (EU), a tokom naredne tri godine provodit će ga Vijeće za regionalnu saradnju i njegov projektni tim.

Biznis.ba / FENA