BiH

Reformski procesi ključni za unapređenje privrede u BiH - poslodavci

Autor: Biznis.ba
Reformski procesi ključni za unapređenje privrede u BiH - poslodavci

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji s "Dnevnim listom", organizirala je u ponedjeljak u Mostaru radionicu i panel diskusiju posvećenu projektu "Moj proizvod" koja je imala za cilj detektovati probleme koji onemogućavaju unapređenje privrede BiH te pokušati ponuditi konkretna rješenja.

Direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević istakao je kako je njihova želja da Vladi FBiH ponude gotove zakone koji će u krajnosti rezultirati da BiH bude jedna od zemalja koja će imati najstimulativnije poslovno okruženje koje će biti visokomotivišuće za potencijalne investitore kako za strane, tako i za domaće.

- Naš prijedlog se ne tiče toga da bi ostalo više para poslodavcima u džepu, nego da bi se stvorili uslovi kako bi mogli bitno povećati plate zaposlenih – pojasnio je Pandurević.

Govoreći o predloženim rješenjima, dodao je kako bi se usvajanjem zakona iz "Inicijative 20+5+6" koju je pripremilo Udruženje poslodavaca FBiH bitno smanjila siva ekonomija te da bi došlo do većeg punjenja budžeta i vanbudžetskih fondova, kao i do većeg zapošljavanja i rasta životnog standarda.

- Naš prijedlog se ne tiče toga da bi ostalo više para poslodavcima u džepu, nego da bi se stvorili uslovi kako bi mogli bitno povećati plate zaposlenih – ustvrdio je Pandurević.

Konstatovao je kako se reformski procesi dešavaju sporo te da se dosta tih zakona „kuha“ godinama kako bi se na kraju uradile samo kozmetičke promjene.

- Vlada nema hrabrosti niti motiva da odlučnije uđe u reformske procese i pomalo smo neprijatno iznenađeni da je 3 od tih 25 zakona uputila u parlamentarnu proceduru u obliku koji nema nikakve veze s onim što smo mi tražili. Ovi zakoni se kuhaju 6 godina, a ako potrošite šest godina rada da napravite zakone koji će imati samo kozmetičke promjene onda se postavlja pitanje zašto ste to radili – naglašava Pandurević.

Dodao je kako su smatrali da je pravo vrijeme da se zaista istinski reformiše ta oblast kako bi dugoročno u narednom periodu od pet do deset godina imali stabilnu osnovu za bolje uslove poslovanja.

- Vlada to nažalost nije uradila, a međunarodna zajednica pristaje na taj vid manipulacije od strane domaćih vlasti – ocjenjuje Pandurević.

Naglasio je kako je očigledno da "smo mi država u kojoj su važniji lični, nacionalni, regionalni ili bilo koji drugi partikularni interesi od interesa samog društva".

- Naše je da pričamo da širimo krug ljudi koji će vršiti pritisak na one koji donose odluke i mi nećemo odustati, ali žao mi je što bespotrebno trošimo vrijeme i mi i vlasti i svi drugi. Te stvari će se desiti, ali puno bolje je da se dese prije nego poslije – poručio je direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Na današnjoj radionici, koja je okupila veliki broj privrednika, razgovarano je o pravima i obavezama poslodavaca u postupku inspekcijskog nadzora, a na panel diskusiji o rasterećenju privrednog sektora i poboljšanju poslovnog ambijenta, Inicijativi 20+5+6 te digitalnoj transformaciji Bosne i Hercegovine.

Projekt "Moj proizvod" pokrenut je 2015. godine s ciljem promocije i jačanja bh. kompanija te stvaranja pozitivnog mišljenja građana o privredi BiH.

Biznis.ba / FENA