BiH

Republika Srpska se prodajom trezorskih zapisa zadužuje za 30 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Republika Srpska se prodajom trezorskih zapisa zadužuje za 30 miliona KM

Republika Srpska (RS) će 20. januara ponuditi na prodaju entitetske trezorske zapise, vrijedne 30 miliona KM, kako bi prikupila novac za finansiranje budžetskih izdataka.

To su prve ovogodišnje kratkoročne hartije od vrijednosti kojima se zadužuje taj bh. entitet.

Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM, a datum dospijeća je šest mjeseci, dok nije određena valutna klauzula.

U javnom pozivu Ministarstva finansija RS-a, objavljenom na Banjalučkoj berzi, precizira se da je ovo 60. aukcija trezorskih zapisa RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga RS-a u toku ove godine može biti najviše do osam posto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini.

RS planira da se u ovoj godini dugoročno zaduži u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, dok bi kratkoročna zaduženja mogla da iznose do 227,8 miliona KM.

U odlukama o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS, koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS, navedeno je da će se spomenuta sredstva osigurati kreditnim zaduženjem kod domaćih i inostranih kreditora, te emisijom dugoročnih i kratkoročnih hartija od vrijednosti na domaćem finansijskom tržištu.

Iz Banjalučke berze su nedavno saopćili da su lani na porast njihovog ukupnog prometa najveći uticaj imale javne ponude obveznica i trezorskih zapisa RS, u vrijednosti od 325 miliona KM.

- Proteklu godinu na Berzi je obilježio promet dužničkim hartijama od vrijednosti. Promet obveznicama i trezorskim zapisima na primarnom i sekundarnom tržištu je iznosio 84 posto od ukupnog prometa – precizirali su iz Berze.

Stanje ukupnog duga RS na kraju septembra 2019. godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosi pet milijardi i 381,19 miliona KM.

Biznis.ba / FENA