BiH

Rezić: Pripremamo uspostavu centra izvrsnosti za drvo

Autor: Biznis.ba
Rezić: Pripremamo uspostavu centra izvrsnosti za drvo

Predsjednik Drvnog klastera Hercegovina (DKH) Dragan Rezić kazao je da ova organizacija nastoji doprinijeti jačanju konkurentnosti članica i umrežavanju domaćih firmi drvne industrije, kao i obrazovanju stručnih kadrova.

- Prepoznali smo važnost klasterizacije. U našem klasteru su trenutno 32 tvrtke i prema mojim procjenama, klaster će se proširiti do 50-ak tvrtki čija je djelatnost drvoprerada i usluge vezane za drvo. Drvni klaster Hercegovina postoji više od četiri godine i dobili smo priznanje od Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) kao najorganizovaniji klaster u BiH premda je istina sve to u povoju u poređenju sa klasterizacijom u širem regionu i Evropi – izjavio je Rezić za Fenu.

Naveo je da su dosta toga učinili i kada je riječ o obrazovanju stručnog kadra za drvnu industriju, te da su sa GIZ-om implementirali ozbiljan projekt koji je sada ušao u drugu fazu. Taj projekt, naglasio je, apsolutno se uklapa u strateške ciljeve DKH gdje se želi postići što bolja konkurentnost članica i riješiti problem nedostatka kadra koji im je potreban.

- U sklopu tog projekta već smo formirali dva razreda srednje strukovne škole, jedan u Ljubuškom i drugi u Tomislavgradu. Aktivnosti koje slijede na istom su tragu, da isto to pokrenemo u regionu Mostara. Mislimo da ćemo time puno postići na polju školovanja mladih u dualnom smislu obrazovanja koje je neminovnost da bi dobili kvalitetnu radnu snagu – naveo je Rezić.

Namjera je da se za deficitarna strukovna zanimanja omogući kvalitetna obuka od samog početka školovanja, kako bi učenici po završetku bili spremni odgovoriti na sve izazove i potrebe koje zahtijeva rad u drvnoj industriji.

- Na tragu ove priče mi već dvije godine pripremamo projektnu dokumentaciju za centar izvrsnosti za drvo i mislimo da je to praktično ove godine početak ozbiljnijeg rada na tom projeketu koji će zasigurno privući različite razvojne agencije, donatorske kuće, EU fondove i drugo – kazao je Rezić.

Rezić je protekle sedmice učestvovao na međunarodnoj drvno-tehnološkoj konferenciji „Sarajevo wood days“ na kojoj se diskutovalo o razvoju drvne indusutrije, izvoznim mogućnostima i obrazovanju kadrova.

Biznis.ba / FENA