Za januar i februar

RMU Zenica: Počela isplata plata i toplog obroka

Autor: Biznis.ba
RMU Zenica: Počela isplata plata i toplog obroka
Foto: Arhiva

Zeničkim rudarima danas je počela isplata plata i naknada za topli obrok za januar i februar ove godine - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja Zenica Nedžad Dizdarević.

Zenički rudari su zbog kašnjenja isplata plata za januar i februar, 6. marta stupili u radnički neposluh, a Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ove je sedmice donije odluku o privremenom obustavljanju radova u jedinom preostalom proizvodnom pogonu, jami "Raspotočje".

Na račune nekih banaka već su legle plate za ova dva mjeseca, a nadamo se da će tokom današnjeg dana i rudari koji imaju račune u nekim drugim bankama, dobiti svoje zarade. Ako ne dobiju danas, dobit će u ponedjeljak - kaže Duraković.

Rudari koji budu angažirani u narednom periodu u kojem će na snazi biti odluka o privremenoj obustavi proizvodnje, dobijat će i dalje plate po odredbama Kolektivnog ugovora, dok će radnici za čijim angažmanom u tom periodu neće biti potrebe, prema Pravilniku o radu RMU Zenica, dobijati iznose minimalne plate u Federaciji BiH.