BiH

RS ide u drugi rebalans budžeta

Autor: Biznis.ba
RS ide u drugi rebalans budžeta
Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedlog drugog rebalansa ovogodišnjeg entitetskog budžeta, u ukupnom iznosu tri milijarde i 459 miliona KM.

Predloženi okvir veći je za 35 miliona KM od usvojenog rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

- Ukupni poreski prihodi iznose dvije milijarde i 571,7 miliona KM i veći su za 22,1 milion KM ili 0,9 posto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta – saopćeno je nakon sjednice Vlade RS u Banjoj Luci.

Neporeski prihodi u predloženom drugom rebalansu iznose 198,5 miliona KM, što predstavlja umanjenje za 9,2 miliona KM, ili 4,4 posto u odnosu na prethodni plan.

- Izradu drugog rebalansa Budžeta Republike Srpske su uslovile izmjene u strukturi realizovanih budžetskih sredstava i budžetskih izdataka, rast prihoda od poreza na dobit, prijevremena otplata indirektnog kredita od strane IRB-a, Fonda zdravstvenog osiguranja i UKC Banja Luka i prinudna naplata starih obaveza od 'Puteva', kao i efekti primjene izmjenjenog Zakona o porezu na dohodak – pojašnjavaju iz Vlade.

Prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u drugom rebalansu iznose 859,4 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 28,6 miliona KM ili 3,4 posto u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom.

Drugim rebalansom obuhvaćena su i kreditna sredstva Svjetske banke za restrukturiranje Željeznica RS, kojim će biti izmirena dugovanja koja ovo javno preduzeće ima za porez na dohodak i doprinose, pa se na poziciji doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i porez na dohodak u budžetu RS očekuje značajan rast prihoda.

Gubitak prihoda od poreza na dohodak će, prema Prijedlogu drugog rebalansa, biti nadomješten, smatraju u Vladi, značajnim rastom prihoda od poreza na dobit.

Na rashodovnoj strani drugog rebalansa, povećani su rashodi za korištenje roba i usluga, za 16 miliona KM, pozicija doznaka, zbog isplate jednokratne pomoći za korisnike penzija, u iznosu 11,5 miliona KM i rashodi finansiranja, koji su u skladu s planom otplate dugova, u iznosu 6,8 miliona KM.

Dosadašnja predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović danas na sjednici je predala ovlaštenja potpredsjednci Vlade Srebrenki Golić.

Biznis.ba / FENA