BiH

RS ide u novo zaduženje: Duplo zaduženiji od Federacije

Autor: Biznis.ba
RS ide u novo zaduženje: Duplo zaduženiji od Federacije
Foto: X

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada bh. entiteta RS planira već tokom ove sedmice putem aukcije šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi.

Iznos prvog zaduženja je 10 miliona KM, a Narodna skupština RS-a krajem prošle godine usvojila je odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS-a za 2024. godinu kojima je predviđeno da se ovaj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM, pišu Vijesti.ba.

Ukupan javni dug RS-a je oko 6,2 milijarde KM. S druge strane ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No Federacija BIH ima duplo više stanovnika i gledano u odnosu na BDP, zaduženost RS-a je gotovo dvostruko veća.  Naime, dug po glavi stanovnika u RS je oko 5.600 KM, dok je dug po glavi stanovnika u entitetu Federaciji BiH oko 2.900 KM.

Samo u prošloj godini je zaduženje bh. entiteta RS iznosilo milijardu i 200 miliona KM.

Stručnjaci su skloni reći da je danas FBiH za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku. Nepravednom raspodjelom prihoda kroz UIO BiH u samo nekoliko godina se iz Federacije BiH u RS “prelilo” više milijardi KM. Istom je sa raspodjelom putarina i akciza.