BiH

Rudari danas na protestu ispred sjedišta Elektroprivrede BiH

Autor: Biznis.ba
Rudari danas na protestu ispred sjedišta Elektroprivrede BiH
Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH za danas je najavio masovni protest rudara pred zgradom Elektroprivrede BiH zbog neisplate plata za zeničke rudare uprkos nalozima Vlade FBiH.

Protest će se održati ispred zgrade Elektroprivrede BiH u Sarajevu s početkom u 11 sati.

- Mi ne tražimo da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava…Želimo kazati da smo ujedinjeni - poručio je predsjednik sindikata Sinan Husić.

Kako je rekao, pokušali su ih iz nekih struktura EPBiH usmjeriti na neke druge adrese, kako bi riješili pitanje isplate plaće za zeničke rudare.

- Ali, mi kažemo: Rudari su uvijek na pravoj adresi i državo šta čekaš?! Ako i ne urodi plodom to što ćemo mi uraditi, država mora uraditi ono što treba država da uraditi i prestati muku i iživljavanje nad 830 radnika RMU Zenica - poručio je Husić.

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za juni, onako kako su po Sporazumu potpisanom 3. jula, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za mjesec maj.

Napomenuo je kako su već na adresu novog ministra energije, industrije i rudarstva FBiH Vedrana Lakića uputili dopis u kojem traže da “RMU Zenica mora biti prvo pitanje kojim se treba baviti.

- Treba izvršiti analizu od početka do kraja, vidjeti na planu ljudskih resursa šta imamo, šta je moguće, uz podsticajne otpremnine, penzionisati, šta je moguće uraditi na sporazumnom prekidu ugovora o radu, šta je moguće preusmjeriti iz određenih službi u proizvodne procese…Na kraju krajeva, treba preispitati gdje su ti ljudi koji se samo na papiru vode da su radnici RMU Zenica, jer nam to proizvodnja i radnici iz proizvodnog procesa govore ovih dana, ima i takvih. Stavili smo to na papir - kaže Husić.

Kako je dodao, raspolaže informacijama da je iz resornog ministarstva naloženo direktoru RMU Zenica "da radi ovo o čemu pričamo”.

O potrebi revidiranja odnosa između rudnika iz sastava tog koncerna te vladajućeg društva EPBiH, Husić je izrazio nadu da se nova Vlada Federacije BiH i buduće rukovodstvo EP BiH, “neće uplašiti odlučnosti Sindikata za te procese”.

Biznis.ba