Rudari podbacili

Okončan važan sastanak: Je li ovo kraj za RMU Zenica!

Autor: Biznis.ba
Okončan važan sastanak: Je li ovo kraj za RMU Zenica!
Foto: Ilustracija

Na današnjem sastanku o stanju u Rudniku mrkog uglja Zenica, koji je održan u Kaknju, usaglašeno je da će u narednom periodu nastojati vrlo brzo riješiti pitanje isplate rudarima - kazao je direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

Zenički rudari su prošle srijede obustavili proizvodnju zbog neisplaćene januarske plate.

Resorni ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić, nakon današnjeg sastanka u Kaknju, odgovorio je i na pitanje da li je RMU Zenica potreban elektro - energetskom sektoru BiH.

- Mislim da je to ključno pitanje koje se treba postaviti svim stručnim licima i na njega trebamo dobiti odgovor, u vrlo kratkom periodu. Mislim od dvije sedmice. Danas smo, kao ministarstvo i Elektroprivreda, zamolili za hitan sastanak i inicirali ga ponovo.

Da se vidimo sa rukovodstvom Rudnika Zenica i sa predstavnicima Sindikata, a u vezi sa sastankom kojeg smo imali u oktobru prošle godine - kada smo neke stvari dogovorili. Tada je dogovoreno da ćemo imati tri faze do reorganizacije RMU Zenica - podsjetio je Lakić.

Bilo je, kazao je, dogovoreno da će u prvoj fazi biti socijalno zbrinuto 150 radnika tog rudnika, kojeg će dovesti u viši nivo proizvodnje.

- Ono što se desilo od tada do danas, jeste da je Sindikat, sa svoje strane, uradio apsolutno sve što smo se dogovorili - Elektroprivreda BiH je dala 41,2 miliona KM i zbrinula 199 radnika iz RMU Zenica, Vlada FBiH je povećala cijenu uglja za 30 i više posto prema svim rudnicima, usaglasili smo Kolektivni ugovor i povećali plaće rudarima, što je bilo opredjeljenje cijele Vlade FBiH.

Međutim, ono što je izostalo, jeste obećani nivo proizvodnje koji je trebao da garantuje da se prihodi obezbijede u ovom rudniku i da se ima dovoljno sredstava za isplatu plata. To, danas, nije slučaj i iz tog smo razloga smatrali da, danas, trebamo imati novi sastanak i, vjerovatno, da trebamo ponovo angažovati naše stručnjake, da nam kažu šta je to dalje. Koliko smo, danas, čuli, nije dobro raspoloženje kada je proizvodnja u pitanju i pitanje da li će biti i u narednom periodu - kazao je Lakić.

On je dodao kako svi trebaju biti iskreni te se suočiti s ovim činjenicama te donijeti „jednu trezvenu odluku“. Odluku će, najavio je, donijeti svi zajedno - Ministarstvo, EPBiH, Uprava RMU Zenica i Sindikat.

- Dogovoreno je da se formira i stručni tim od strane rudnika, koji će napraviti detaljan elaborat ili izvještaj o stanju u Rudniku Zenica – u kratkoročnom i dugoročnom periodu, što se tiče budućnosti i stanja u Rudniku Zenica. Još uvijek nema konkretnog rješenja, ali će se u narednom periodu nastojati to brzo riješiti - najavio je Hukić.

On je istakao da će se novac za plate rudarima iznaći uz podršku Vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao što su to rješavali i do sada u ovakvim situacijama.

- Elaborat, koji treba da napravi stručna ekipa, kazat će i šta i koji su sljedeći koraci šta treba da se uradi. Ne bi trebalo prejudicirati - kazao je Hukić. Nada se, dodao je, da radnici neće dugo čekati isplatu plaće.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPBiH Sanel Buljubašić istakao je kako su se već saopćenjem za javnost obratili te objasnili da su ispoštovali odluke Skupštine tog preduzeća u pogledu pozajmica RMU Zenica i drugim rudnicima iz sastava Koncerna JP EPBiH.

- Da budem iskren, riješili smo i Program zbrinjavanja viška radnika, koji je proveden u RMU Zenica. Ukupno je, kroz te pozajmice, zbrinuto 199 rudara. Tako da je EPBiH, u ovom trenutku, ispoštovala sve svoje obaveze preka RMU Zenica.

Ono što je problem u RMU Zenica, jeste da je u ovom periodu proizvodnja bila na procentu 32 posto. Ono što je dobro iz svih ovih pozajmica, jeste da smo, u prva dva mjeseca ove godine, uspjeli podići proizvodnju u ostalim rudnicima i, vjerujte mi, nije mi žao, svu energiju koju sam utrošio u ovom periodu, do sada - a trošio sam najviše na rudnike.

Barem za ostale rudnike, napravili smo pomake. Mi ne odustajemo ni od Rudnika Zenica i nije fer ni korektno da kažemo da odustajemo, ali, usitinu, za ovako složen problem- koji datira desetinama godina unazad, ne možete riješiti na ovom, današnjem sastanku.

Ostajemo privrženi, sastajat ćemo se, ako treba svaki dan i iznaći ćemo rješenje. Rudnici i rudari RMU Zenica ne trebaju da brinu za dvije plaće, iznaći ćemo rješenje i za to, ali to mora imati i zakonsku osnovu i finansijsku osnovu - kazao je Buljubašić.

U ovom trenutku, podvukao je, to nemaju pa zbog toga ne mogu ni kazati rok kada će biti isplaćene plaće zeničkim rudarima. Dodao je kako taj rok ne treba biti ne predug, ali svi su na stanovištu da se to mora uraditi. Menadžment zeničkog rudnika, dodao je, mora iznaći rješenje na koji način mogu samoodrživo poslovati.

- Na ovakav način, Rudnik Zenica više ne može poslovati. Ne možete računati na dugoročne pozajmice iz EPBiH, a odgovarati s proizvodnjom od 32 posto - poručio je Buljubašić, koji je dodao i kako ne želi nikoga okrivljavati za stanje u zeničkom rudniku.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u rudarstvu FBiH Sinan Husić kazao je kako je nezahvalno kazati da li su zadovoljni ishodom današnjeg sastanka, ali su se usaglasili da su, u proteklih šest mjeseci, RMU Zenica mimo novca za isporučeni ugalj, obezbijedili i finansijsku podršku za tekuće poslovanje od 41.000.000 KM.

Uspješno je, dodao je, okončana i Prva faza reorganizacije i restruktuiranja RMU Zenica.

- Znamo, svi zajedno, da smo sebi postavili neke ciljeve, za taj šestomjesečni period. Te ciljeve, nažalost, u Zenici nismo realizovali i danas smo u situaciji da imamo jedno katastrofalno stanje.

Raduje nas činjenica da smo se usaglasili oko toga da je isplata plate za januar i februar 2024. godine obaveza koja se ne može ignorisati - kazao je Husić, koji je očekuje tokom naredne sedmice konkretna rješenja po pitanju isplate dvije plate zeničkim rudarima.

Kada bude izrađen elaborat, dodao je, bit će potrebno, u skladu s važećim zakonskim propisima, donijeti odluku da li će se nastaviti s procesom reorganizacije ili potpunog zatvaranja zeničkog rudnika. Nije realno, dodao je, da će rudari obnoviti proizvodnju bez isplaćenih plata. Do tada, kazao je, rudari neće raditi, prenosi Fena.