BiH

Rudnik cinka i olova u Varešu kompanije Adriatic Metalsa i zvanično s radom počinje 5. marta

Autor: Biznis.ba
Rudnik cinka i olova u Varešu kompanije Adriatic Metalsa i zvanično s radom počinje 5. marta
Foto: Adriatic Metals

Nakon petogodišnjeg perioda istražnih radova, 5. marta će i zvanično s radom početi Rudnik cinka i olova u Varešu - potvrdila je Feni članica Nadzornog odbora kompanije Adriatic Metals BiH Sanela Karić.

Tokom istražnih radova, ustanovljene su i značajne koncentracije zlata u rudi, a istraživanja u proteklih pet godina, na lokaciji Rupice značajno su, dodaje, povećali kapacitet te životni vijek ovog projekta.

-Uz dodatak Rupice Northwest (RNW), koji je doprinjeo statusu projekta prve klase, količina rezervi rude povećana je za 89 posto, u odnosu na prethodnu procjenu rezervi rude iz jula 2021. godine.

Značajan porast rezervi rude produžuje vijek trajanja rudnika na 18 godina- prvobitna procjena bila je 10 godina pa, sada, seže do 2041. godine, a temeljen je na nominalnom kapacitetu prerade od 800.000 tona rude godišnje.

Procjena rezervi rude provedena je na vrlo visokom nivou, primjenom najbolje prakse i metodologija industrije. Planiramo nastaviti s uspješnim istraživačkim programima koje smo do sada sprovodili, s namjerom da dodatno produžimo vijek trajanja rudnika- najavila je Karić.

U sklopu priprema za zvanični početak radova na eksploataciji, obnovljena je i željeznička pruga iz Vareša, kojom će , uglavnom, biti transportirana iskopana ruda.

-U saradnji s Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine, obnovili smo 24 kilometra pruge na dionici Podlugovi – Vareš Majdan, a što je podrazumijevalo i obnovu 18 tunela te šest mostova.

Ovom prugom će se transportovati koncentrat do luke Ploče (Hrvatska), odakle će biti transportovana do finalnih odredišnih destinacija, odnosno kupaca koncentrata. U potpunosti obnovili i Željezničku stanicu Vareš Majdan te vratili teretni prevoz, nakon više od 30 godina u ovaj grad. Ujedno smo povećali značajno prihode javnom preduzeću te uspjeli ugovoriti projekat elektrifikacije ove dionice u narednom periodu, čime idemo u pravcu dekarbonizacije- kazala je Karić.

Projekat vareškog rudnika dobio je podršku vlada Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona te Općine Vareš, koji će ponovo postati važan rudarski centar.

-ZDK i resorno ministarstvo privrede važni su partneri u ovom projektu, imajući u vidu činjenicu da su upravo oni davatelji 30 godišnje koncesije našoj kompaniji. Najviše finansijskog benefita od koncesije imat će upravo loklna zajendica i Kanton.

Nastavljamo dobru i pozitivnu saradnju, koja se odlikuje u razumijevanju i primjeni zakonskih propisa iz oblasti rudarenja ove vrste, kao i bliske saradnje u našim programima i ciljevima rekultivacije područja koji koristimo- pošumljavanja, zaštite okolih voda te primjene najviših standarda u cilju zaštite okoline- ističe Karić.

Prije nekoliko godina, u sklopu priprema za otvaranje rudnika, u Varešu su inicirali te podržali otvaranje smjera rudarstva u tamošnjoj srednjoj školi. Prošle su sedmice potpisali i ugovor o saradnji s Fakultetom inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici (bivši Metalurški fakultet-op.a.), kojim su se, između ostalog, obavezali i kako će studente tog fakulteta primati na praksu. Kasnije, u skladu sa potrebama kompanije, eventualno i zapošljavali.

-Naš je cilj da rastemo i razvijamo se zajedno s našom zajednicom, našim okruženjem i svima onima koji mogu doprinijeti održivom rudarenju. Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka u Zenici je, kao obrazovno-naučna ustanova, važna institucija u ZDK-u i BiH.

Želimo razviti dugoročnu saradnju u cilju unaprijeđenja naučnih saznanja iz oblasti rudarenja i zaštite okoliša, ali i pružiti najbolje moguće uvjete za obavljanje stručne prakse studenata. Svi oni će, kada postanu inženjeri, imati priliku obavljati najodgovornije poslove u našoj kompaniji ili zaposliti se na nekom drugom mjestu.

Otvaranje rudarskog smjera u srednoj školi u Varešu prilika je lokalnom stanovištvu da svoju djecu usmjere na specifično obrazovanje, koje je nestalo iz ovog grada te da, putem mogućnosti pronalaska zapolesnja, ostanu u svome gradu i zajednici. Mi ih podržavamo kroz praktičnu nastavu te doniranjem potrebne opreme za odvijanje nastave- napominje Karić.

U otvaranje ovog rudnika već do sada su uložena velika sredstva, a benefite od ovog rudnika očekuju lokalna zajednica, ZDK, FBiH i država BiH.

-Ukupna dosadašnja investicija iznosi oko 450 miliona KM. Projekat Vareš je utvrđen kao projekat sa 25 posto direktnih stranih investicija u BiH u 2022. godini- podvlači Karić.

Već sa efektima iz tekuće, 2024. godine te daljnjim rastom, kako kaže, doprinijet će i suficitu izvoza ZDK-a s inostranstvom. Naknade, kroz koncesije i plaćanje direktih te indirektnih poreza, broje se “u stotinama miliona KM”.

-Adriatic Metals trenutno ima 255 zaposlenih, od kojih je 73 posto iz lokalne zajednice, odnosno sa područja ZDK-a. Zajedno sa svim podizvođačima, plan je upošljavanje 700 radnika na vrhuncu proizvodnje- najavila je Karić.

Na tu brojku, dodaje, treba dodati i radnike koji će indirektno biti angažirani.

Ministar privrede ZDK-a Samir Šibonjić podvukao je kako je ZDK “kičma privrede BiH”, ali da će realizacijom investicije Adriatic Metalsa uloga tok kantona “u pokretanju razvoja cijele zemlje biti još i značajnija”.

-Otvaranje rudnika i pokretanje proizvodnje, prije svega donosi veliku radost i nadu našem Varešu te svim građanima koji ovdje žive. Ovo je i najveća poslijeratna investicija u ZDK-u, a možemo reći i jedna od najvećih u BiH i regionu.

Svjesni smo da nema investicija bez velikog angažmana i podrške vlasti i lokalne zajednice pa, s tim u vezi, kao Vlada ZDK-a, stojimo na raspolaganju svim našim privrednicima i građanima. Posebno nas raduje kada imamo priliku da, uz domaće, imamo i strane investiture- kazao je Šibonjić.

Ova će investicija, podvukao je, imati “ogroman uticaj na cjelokupan rast prometa i privrednih aktivnosti u ZDK-u”, pogotovo što taj investitor, istakao je, “preferira domaće dobavljače”.

-Tome u prilog ide podatak da je, do sada, čak 133 miliona KM investirano u firme sa područja našeg kantona. Prvi put ćemo dobiti rudnik u kojem se primjenjuju standardi modernog rudarenja i u kojem će se zaposliti ili već radi veliki broj naših, prvenstveno mladih ljudi.

Imat ćemo i ogroman rast izvoza, a još u toku ove godine očekujemo suficit u odnosu uvoz - izvoz ZDK-a. Osim toga, po prvi put očekujemo da će, našim izvozom, doći i do suficita u odnosu uvoza i izvoza FBiH- najavio je Šibonjić.

Adriatic Metals, podvukao je, od svog osnivanja te dolaska na naše prostore, posluje s velikim brojem domaćih firmi, koje su “s nama podijelile pozitivna iskustva i samo riječi hvale”.

-Iskreno se nadam da će ova investicija poslati i poruku investitorima širom svijeta da se u BiH stvorila dobra klima za dolazak novih investitora, koji će u nama imati sigurne i pouzdane partnere- poručio je Šibonjić.