BiH

Rudnik soli Tuzla povećao proizvodnju: Isporučeno 3,6 miliona slanice

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Rudnik soli Tuzla je u 2023. godini proizveo 3,6 miliona metara kubnih slane vode, što u odnosu na isti period 2022. godine predstavlja povećanje od 4,39 %. S obzirom na to da je pojačana potražnja za slanicom, rudnik mora povećati zalihe kojih ima još za deset do 15 godina.

Proizvodnja slanice krucijalna je za nekoliko firmi hemijske industrije iz Tuzlanskog kantona.

Rudnik soli ima proizvodnju koja zadovoljava sve potrebe strateških kupaca za slanom vodom. Radi se o "Solani" Tuzla, kompaniji "Sisecam Soda" iz Lukavca te tuzlanskoj "Pannonici" za koje rudnik obezbjeđuje potrebnu vodu 24 sata. U toku prošle godine, kompanija "Sisecam Soda" kao najveći kupac, preuzela je 51.880 m3 ili 1,76% više, "Solana" 85.520 m3 ili 16,36%, dok je "Pannonica" 5.606 m3 ili 44,41% manje od planiranih količina.

"U pitanju je proizvodnja od 3,6 miliona metara kubnih slane vode koja je u odnosu na 2022. godinu, za 4,3 % veća i zadovoljila je sve njihove potreba. Trenutna proizvodnja zadovoljava, ali strateški ciljevi su veoma bitni jer su se povećali zahtjevi kupaca. U naredne četiri godine, idu otprilike na 4,4 miliona metara kubnih slane vode"- kazao je Rijad Bašić, predstavnik ministarstva privrede TK.

Uzimajući u obzir pojačanu potražnju, rudnik mora povećati investicije, broj bušotina i osigurati transport za kupce. Za trenutnu proizvodnju, rudnik ima rezerve za 10 do 15 godina.

"Rudnik sada već radi na novom istražnom polju na Rasovcu gdje pokušava da riješi određene dozvole koje će osigurati da gore počnu istraživanja i da se utvrde tačne rezerve slanice, a kako bi rudnik mogao investirati u istražno i eventulano i eksplotaciono polje koje će obezbijediti dosadašnjim kupcima da imaju redovnu isporuku količine slanice u narednim decenijama"- istakao je Bašić. Inače, prije rata su rađena istraživanja na Rasovcu koja su pokazala naznake postojanja soli.

Osim problema novih bušotina, rudnik ima i problem kapaciteta sonovoda prema Lukavcu koji je ograničen te cjevovod sa jezera Modrac koji dovodi tehnološku vodu na Tetimu. Osim što je cilj povećati proizvodne kapacitete, bitno je izvršiti sanaciju bušotina u kojima je proizvodnja privremeno obustavljena iz tehničkih razloga.

Inače, zbog novih bušotina i optužbi za namještanja tendera, vodi se i sudski postupak te je otvoreno pitanje koliko je sve to utjecalo i zakočilio bolju proizvodnju i jačanje kapaciteta i infrastrukture tuzlanskog rudnika soli.