BiH

Rumunska privredna delagacija posjetila FIPA-u

Autor: Biznis.ba
Rumunska privredna delagacija posjetila FIPA-u

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je danas s privrednom delegacijom Rumunije, na čelu s predsjednikom Privredne i industrijske komore Prahove Aurelianom Gogulescuom, o mogućnosti ekonomske suradnje dvije zemlje, s fokusom na strana ulaganja.

Milinić je upoznao rumunsku delegaciju o aktivnostima i nadležnostima Agencije, te generalno o saradnji sa stranim investitorima, podršci koju im pruža u procesu investiranja i nakon što je investicija okončana.

Na sastanku je potpisan Memoranudm o razumijevanju dviju institucija radi povezivanja privrednika, uspostavljanja partnerstava, jačanja ekonomske saradnje i povećanja investicija.

Dosadašnja ulaganja Rumunije u BiH iznose 3,4 miliona KM, a najznačajnije rumunske kompanije u BiH se bave uslugama, proizvodnjom i trgovinom.

Rumunsku delegaciju su predstavljali privrednici iz oblati metalske industrije, turizma, proizvodnje rudarske opreme, marketinških usluga, štampanja.

FIPA već nekoliko godina ima uspješnu suradnju s Privrednom komorom Prahove. U 2017. održan je Drugi poslovni forum u Rumuniji u okviru kojeg je predstavnik FIPA-e, u prisustvu rumunskih privrednika i ambasadora Bosne i Hercegovine u Rumuniji, održao prezentaciju o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, te kao rezultat te posjete organizirana je današnja posjeta rumunske delegacije Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz FIPA-e.

Biznis.ba / FENA