vrlo štetne

Sa bh. tržišta povučeno više igračaka

Autor: Biznis.ba
Sa bh. tržišta povučeno više igračaka
Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Agencija za nadzor nad tržištem BiH povukla je sa tržišta tri modela laserskih igračaka pištolja, te dvije vrste laserskih pokazivača, jer predstavljaju rizik od povrede oka i oštećenja vida.

Kako su naveli, riječ je o laserskim igračkama pištoljima "007D", "super er gan" marke "P.062IM" i "er soft gan" marke "N0.P138D", proizvedenim u Kini, te jedan laserski pokazivač čija je zemlja porijekla nepoznata, a drugi je kineski "grin laser pointer". "Svi ovi proizvodi predstavljaju rizik od povrede oka i oštećenja vida jer izmjerena srednja snaga laserskog snopa prema klasifikaciji u standardu BAS EN 60825-1:2016 odgovara klasi tri er /3R/, a ne sadrže ni potrebna upozorenja i informacije za korisnike propisane u navedenom standardu", istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Dodali su da su poslovni subjekti preduzeli mjere povlačenja ovih proizvoda sa tržišta i njihovog uništavanja, dok se potrošačima preporučuje da ove proizvode prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu maloprodaje gdje su kupljeni.