BiH

Sabatina 2018 - Veliki uspjeh vinara iz Hercegovine

Autor: Biznis.ba
Sabatina 2018 - Veliki uspjeh vinara iz Hercegovine

Na 28. međunarodnom susretu vinograda i vinara pod nazivom Sabatina u Malom Lošinju održanom od 15. do 19.novembra, a u organizaciji Zadružnoga saveza Dalmacije (ZSD) sudjelovali su između ostalih i hercegovački proizvođači vina zajedno s Federalnim agromediteranskim zavodom iz Mostara koji je ujedno znanstveno-stručni suorganizator navedene manifestacije.

Vinari su se natjecali u kategorijama buteljiranih, otvorenih vina ali i rakija i jakih alkoholnih pića. Dodjeljivane su zlatne, srebrne i brončane medalje i diplome za kvalitetu kao i diplome za sudjelovanje na Sabatini 2018.

- Veliki broj osvojenih nagrada na Sabatini 2018. je dokaz da je kvaliteta naših vina na zaista vrhunskoj EU razini i da imamo vina koja mogu ravnopravno stajati uz bok renomiranim markama iz EU. Dobivene nagrade su samo dokaz našim vinarima da se nalaze na pravom putu i ujedno novi poticaj za budućnost našega vinarstva -izjavio je direktor Federalnog agromediteranskog zavoda prof.dr. Marko Ivanković.

Šampion Sabatine 2018 u kategoriji rakije i destilata je Vinjak Andrija - Podrumi Andrija d.o.o. Čitluk, koji je osvojio dvije nagrade. To su - najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata i šampion izgleda proizvoda.

Svi nagrađeni bh. vinari partneri su Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru, te su, kako navodi direktor Ivanković, dobivene nagrade dodijeljene domaćim vinarima ujedno priznanje i Zavodu.

- Zajedno već dugo godina se borimo za svaki novi hektar vinograda u Bosni i Hercegovine, a dobivene nagrade su potpora na zacrtanom putu revitalizacije vinogradarstva i vinarstva. Dakle, ostajemo i dalje zajedno na promociji naših vina i širenju ove kulture u Bosni Hercegovini, izjavio je direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković.

Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova organizirali su 28. međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2018., u Malom Lošinju. Sabatina okuplja vinogradare i vinare, stručnjake, sommeliere, ugostitelje, trgovce, medije i druge sudionike vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo iz hrvatskih vinskih regija i inozemstva. Osim gospodarskih subjekata iz Hrvatske, interes za sudjelovanjem pokazali su i oni iz: Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Biznis.ba / FENA