BiH

Sačuvati radna mjesta uposlenih u rudnicima imperativ energetske tranzicije

Autor: Biznis.ba
Sačuvati radna mjesta uposlenih u rudnicima imperativ energetske tranzicije

Sačuvati radna mjesta uposlenih u rudnicima imperativ je energetske tranzicije.

To je rečeno tokom okruglog stola "Pravedna tranzicija u energetskom sektoru", održanog u Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH (EPBiH) u organizaciji SLLEI Inicijative i Međunarodnog centra Olof Palme.

Prema uvodnom obraćanju generalnog direktora preduzeća Admira Andelije, proces energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini je već počeo i Elektroprivreda BiH je pred izazovima energetske tranzicije iz sistema u kome se za proizvodnju energije dominantno koriste fosilna goriva, u sistem zasnovan na korišćenju obnovljivih izvora energije. To je proces koji nema alternativu i od svih učesnika u procesu zavisi koliko će biti uspješan, rekao je Andelija.

Pomoćnik generalnog direktora za zavisna i povezana društva Senad Sarajlić upoznao je učesnike skupa sa započetim procesima prestrukturiranja i provedbe pravedne tranzicije u rudnicima Koncerna EPBiH.

Učenici okruglog stola iz Elektroprivrede BiH, rudnika, međunarodnih organizacija i ambasada, saglasni su da su trenutno potrebni uključivanje svih nivoa vlasti, s fokusom na lokalnu zajednicu, širu društveno-političku javnost, kao i maksimalna svjesnost o ozbiljnosti situacije, dijalog i rješenja s minimalnim posljedicama za uposlene u rudnicima.

Predstavnici E3 Internationala predstavili su njihova iskustva i aktivnosti u ovom procesu u SLLEI inicijativi. Akcenat je bio na saradnji s preduzećem EPBiH.

Saradnja s ovim preduzećem u realizaciji pilot-projekta Zasadi energetske biomase vrbe u rudnicima Koncerna EPBiH primjer je dobre prakse energetske tranzicije u rudnicima.

Tokom proljeća 2021., Elektroprivreda BiH je u okviru SLLEI projekta, u saradnji s E3 Internationalom, obavila adekvatnu pripremu zemljišta, a u maju je na kultivisanim parcelama od ukupno dva hektra u rudnicima “Kreka” i “Breza” uspostavila testne zasade brzorastuće energetske biomase vrbe.

Drvnu biomasu s testnih plantaža će koristiti za proizvodnju električne energije u postojećim termoblokovima u procesu kosagorijevanja s ugljem.

U predavanjima i praktičnoj obuci, rudarski radnici će biti osposobljeni za rad na zasadima biomase i na taj način će biti osigurana radna mjesta. Ovi poslovi će uključivati pripremu i tretiranje zemljišta, sadnju, održavanje zasada, žetvu, preradu i pripremu biomase za kosagorijevanje u termoelektranama na ugalj.

Primjeri energetske tranzicije JP EPBiH su prva vjetroelektrana u sistemu, Podveležje, nove vjetroelektrane i buduće solarne elektrane na postojećoj infrastrukturi EPBiH i napuštenim i degradiranim rudničkim površinama.

Pilot-projekat Zasadi brzorastuće energetske biomase vrbe kao primjer energetske tranzicije JP Elektroprivreda BiH u rudnicima bit će predstavljen na konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu - COP 26.

Međunarodni centar Olof Palme posvećen je podršci demokratskom načinu uključivanja lokalnih zajednica i radnika u rješavanje pitanja pravedne tranzicije i sudjelovanja svih aktera u tom procesu.

Kao razvojna šansa, pravedna energetska tranzicija pretpostavlja, ne nužno gašenje starih, već kreiranje novih i drugačijih radnih mjesta.

(FENA)