BiH

Sajam "Dani jabuke" u oktobru u Goraždu

Autor: Biznis.ba
Sajam "Dani jabuke" u oktobru u Goraždu

Udruženje "Dani jabuke" Goražde privodi kraju pripreme za održavanje istoimenog sajma po kojem je grad na Drini prepoznatljiv, kazao je Feni predsjednik udruženja Mirsad Hubanić.

Po njegovim riječima, 15. privredno-kulturna manifestacija sajamskog karaktera "Dani jabuke" tradicionalno će biti održana u drugoj sedmici oktobra.

- Ove godine obilježavamo svojevrsni jubilej i organizacioni odbor radi punom parom. Manifestacija ima svoju internacionalnu dimenziju i po svom sadržaju, broju izlagača i svim ostalim podsajamskim aktivnostima. Interesovanje je zaista veliko, i očekujemo oko 100 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije i već je više od 70 posto dvorane zauzeto, tako da imamo slatki problem kako svima omogućiti učešće. Sajam će biti održan na površini od 1-500 metara kvadratnih - ističe Hubanić.

Podsjeća da je sajam "Dani jabuke" već osam godina u kalendaru bh. sajmova, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu.

- Imamo podršku Vanjskotrgovinske komore BiH. Uz izlagače, učesnici sajma tradicionalno su visokoškolske ustanove, zavodi, instituti. Za svaki sadržaj nastojimo napraviti iskorak, a pored izložbenog dijela i stručnih predavanja, poseban sadržaj je Kviz znanja poljoprivrednih-tehničkih škola u kojem ove godine imamo učešće pet država, s obzirom na to da nam se pridružila i Makedonija - navodi Hubanić, uz napomenu da je značaj ovog dijela sajma prepoznala i Evropska unija.

- Evropska unija je stala uz nas preko svog ureda SVG u Užicu gdje smo aplicirali s kvizom znanja i možemo se pohvaliti da smo među 74 aplikacije zauzeli prvo mjesto sa 94,5 bodova. Na nama je da to opravdamo, jer to je jako bitan dio podsajamskih aktivnosti, uzimajući u obzir i brojnost djece i profesora - dodao je.

Petnaesta privredno-kulturna manifestacija "Dani jabuke" bit će održana od 11. do 13.oktobra u Gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" a i ove godine bit će dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda.

Cilj sajma je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja. Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u ovom gradu 1910. godine.

Biznis.ba / FENA