BiH

Salkić o povećanju cijene gasa: Ruska cijena i mađarski transport

Autor: Biznis.ba
Salkić o povećanju cijene gasa: Ruska cijena i mađarski transport

Uskoro nam stižu veći računi za toplotnu energiju. Naime, BH gas je zatražio povećanje cijene prirodnog gasa od 31,3 posto prema distributivnim kompanijama, što bi u konačnici značilo i povećanje cijene krajnjim korisnicima.

Gost Novog dana bio je Jasmin Salkić, direktor BH Gasa koji je govorio o poskupljenjima i šta će to predstavljati za bh. građane.

Povećanje cijene gasa?

"Osnovni razlog rasta cijena gasa je rast ruske cijene, odnosno kretanje cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu. U posljednje dvije godine je ruska cijena narasla za sto posto. U zbiru ruske cijene i mađarskog transporta, preko Srbije, već činimo negativnu razliku prodaje gasa. Onda imate troškove kroz RS i troškove BH gasa koji su ukupno četiri posto. Nije BH Gas stvorio nove troškove, vidjeli smo neke napise oko nekih kredita, to ne postoji", kazao je Salkić.

Salkić je dodao da je cijena gasa u skladu sa regulativama koje nameće približavanje BiH ka EU.

"Pošto se približavamo EU, i da ne postoji BH Gas morale bi se stvoriti firme koje će biti transportne kompanije, posebno snabdjevači, posebno distributivne kompanije. To su tako evropske direktive uskladu sa trećim energetskim paketom, u kojem stoji da mora postojati nacionalni regulator".

Koliko će poskupiti gas?

"Mi ne možemo računicu izmisliti, bitno je kod upravljanja troškovima kompanije da su vrlo niski. Da li će biti od tri do pet posto, ja čekam da vidim koliki će biti troškovi i da li računica opravdava stvari. Moje je da vodim kompaniju, predstavnim kretanja cijena međunarodnog tržišta. Poskupljenje mora biti veće od tri do pet posto zbog ruske cijene gasa koja je narasla u protekle dvije godine za sto posto. BH Gas kao kompanija ne može iznijeti taj trošak sama", ističe Salkić.

Salkić je kazao da se pregovaralo u najboljem interesu bh. građana.

"BH Gas je potpisao ugovor sa Srbija Gasom oko snabdjevanja i gasa ima dovoljno, tu nema problema. Pregovarali smo u najboljem interesu BH Gasa i bh. građana, isposlovali smo da cijena gasa kroz Srbiju ništa nije narasla".

Biznis.ba / N1