BiH

Saniranjem mlinova Jajce se priprema za turističku sezonu

Autor: Biznis.ba
Saniranjem mlinova Jajce se priprema za turističku sezonu

Saniranje staza oko mlinova na rijeci Plivi, jedna je od aktivnosti kojima se Jajce priprema za predstojeću turističku sezonu, izjavio je Feni direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan.

Brtan je kazao da su staze oko vodenica, koje su proglašene nacionalnim spomenikom BiH, oštećene te da bi njihova sanacija trebala biti završena za dva tjedna.

- Imali smo prošle godine nekoliko slučajeva kada je daska pukla, a jedan turist čak je i ozlijeđen, tako da smo odlučili da to saniramo. Ovaj put ćemo ići s kvalitetnom hrastovom građom, tako da ćemo taj problem dugoročno riješiti - dodao je Brtan.

Istaknuo je da su dotrajali i krovovi na određenom broju mlinova, ali to će biti rješavano u idućoj fazi kada budu osigurana sredstva za te radove.

Govoreći o pripremama za predstojeću sezonu, Brtan je, također, najavio radove koji će omogućiti održavanje skokova s vodopada u Jajcu, koji su prošle godine bili otkazani.

- Skokovi će ove godine sigurno biti održani, a za nekoliko dana imat ćemo javni poziv za radove na čišćenju korita ispod vodopada, što je i bio razlog otkazivanja skokova prošle godine - naglasio je on.

Kada je riječ o novinama u turističkoj ponudi Jajca, Brtan je naglasio da će one ovisiti o raspoloživom novcu.

- Imamo neke zamisli, ali nisam još siguran jer sve ovisi o sredstvima, odnosno hoćemo li moći uvesti sadržaje poput adrenalinskih sportova, zip-linea iznad vodopada ili nešto slično - naglasio je on.

Istaknuo je kako nacionalne spomenike Jajca vikendom, trenutno, posjećuje oko 1.000 ljudi, što predstavlja ohrabrenje da bi predstojeća turistička sezona mogla biti dobra.

S ciljem unaprjeđenja turističke sezone, dogovorena je i intenzivnija suradnja Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca i Turističke zajednice Srednjobosanske županije (SBŽ).

Direktor Turističke zajednice Miroslav Matošević kazao je Feni da je Jajce jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija, sa iznimnim turističkim potencijalima te da očekuje da će i dalje biti nezaobilazna točka na turističkoj karti BiH.

- Rijetko koji grad ima takvu kombinaciju prirodnih i kulturno-povijesnih atrakcija na malom području. Turistička zajednica stavlja se na raspolaganje sa svojim kapacitetima, te ćemo najviše raditi na zajedničkoj promociji grada Jajca -istaknuo je Matošević.

Kako je kazao, u fokusu će biti promocija Jajca u zemljama u okruženju te suradnja s turističkim agencijama, koje u BiH dovode goste iz inozemstva, kako bi u svoju ponudu uvrstili taj, ali i ostale gradove SBŽ-a.

- Cilj nam je uvezati ponudu naših gradova, kako bi bio poboljšan kvalitet ukupne turističke ponude središnje Bosne, kao turističke destinacije atraktivne 365 dana u godini - naglasio je direktor Turističke zajednice SBŽ-a.

Biznis.ba / FENA