BiH

Sarajevo taxi podigao cijene: Startna tarifa 1,90 KM, a kilometar 1,20 KM

Autor: Biznis.ba

Korisnici taksi usluga u glavnom gradu BiH od jučer plaćaju skuplju polaznu tarifu, ali i 0,20 KM više za svaki prijeđeni kilometar, ukoliko koriste prijevoz vozilima Sarajevo taxija. S druge strane, privatne taksi kompanije za sada se nisu odlučile na ovaj potez, saznaje Klix.ba.

Povećanje cijena goriva na benzinskim pumpama širom zemlje dovelo je do odluke da taksimetri u vozilima Sarajevo taxija, nakon dugo godina, pokazuju 1,90 KM za startnu tarifu umjesto dojučerašnje 1,50 KM, dok će svaki kilometar biti naplaćen po cijeni od 1,20 KM umjesto jedne konvertibilne marke.

Dispečeri u Udruženju Sarajevo taxi za Klix.ba su kazali da ne znaju da li su usluge poskupjele, a direktor Sarajevo taxija Enver Suljagić nije odgovarao na brojne pozive, pa nam je preostalo da provjerimo stanje na terenu čime su potvrđene informacije o povećanju cijena taksi prijevoza u Sarajevu.

Prema riječima predstavnika privatnih taksi kompanija u Kantonu Sarajevo, oni jučer nisu poskupjeli usluge, ali ne isključuju mogućnost da uskoro usklade cjenovnike sa onim iz vozila kolega u Sarajevo taxiju. Ističu da ih povećanje cijene goriva jednostavno tjera da poskupe uslugu prijevoza, ali da žele raditi sve u skladu sa Zakonom.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za Klix.ba je rečeno da Ministarstvo samo ovjerava cjenovnik i da nema nikakve ingerencije po pitanju povećanja cijena te da je poskupljenje cijena usluga Sarajevo taxija urađeno u skladu sa zakonom.

Biznis.ba / Klix.ba