BiH

Sarajevo wood days - Iskoristiti puni potencijal drvno-prarađivačkog sektora

Autor: Biznis.ba
Sarajevo wood days - Iskoristiti puni potencijal drvno-prarađivačkog sektora

Drvna industrija BiH je sektor koji konstantno bilježi suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a kada je riječ o proizvodnji namještaja od masivnog drveta može se reći da smo lideri u jugoistočnoj Evropi - istaknuto je danas na međunarodnoj drvno-tehnološkoj konferenciji „Sarajevo wood days“.

Konferenciju je uporedo sa sajmom namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja "Interio" u Centru Skenderija organizirao Drvni klaster "Namještaj i drvo" u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH (PK FBiH), a okupila je predstavnike kompanija, komorskog sistema i obrazovnih institucija.

Sajam i konferencija, kako je kazao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, pružaju priliku za prezentaciju jednog od ključnih sektora bh. privrede, a to je ujedno prilika za povezivanje potrebnih aktivnosti kako bi se iskoristio puni potencijal drvno-prarađivačkog sektora i doprinijelo ukupnom ekonomskom razvoju i većem prosperitetu.

- BiH ima obilje sirovina, kvalificiranu radnu snagu, proizvođače koji su sa svojim proizvodima na međunarodnim sajmovima ocijenjeni kao najbolji i siguran sam da će učesnici današnje konferencije istaći prednosti, ali i izazove sa kojima se suočavaju - kazao je Inzko na otvaranju konferencije.

Jedan od takvih izazova je nepostojanje zakonskog okvira o šumama u Federaciji BiH što, kako je dodao, ugrožava zaštitu i očuvanje tih oblasti uzimajući u obzir ekološki, razvojni i ekonomski aspekt.

- Siguran sam da se to stanje može promijeniti stvaranjem funkcionalnog zakonskog okvira. To bi omogućilo brže širenje privrednog sektora, donijelo ubrzan rast i sve prednosti povezane s njim uključujući i otvaranje novih radnih mjesta za građane, veću dobit za firme i veće javne prihode - naveo je Inzko.

Jedan od partnera ove konferencije bio je i Evropski pokret (EP) u BiH.

- Namjera nam je da predstavimo i naš opštedruštveni dijalog, odnosno Poslovni forum pri Evropskom pokretu i da ukažemo koliko je važna potreba da se ciljano obrazuju kadrovi za kojima postoji potreba u realnom sektoru – naveo je predsjednik EP u BiH Predrag Praštalo.

Dinko Mujkić iz Drvnog klastera "Namještaj i drvo" i Šemsa Alimanović iz PKFBiH su naveli da je fokus konferencije na razvoju drvne indusutrije, izvoznim mogućnostima i obrazovanju kadrova. Cilj je, kako su istakli, promovirati praktičnu nastavu dualnog i kooperativnog obrazovanja, prilagođavanje obrazovanja tržištu i saradnju institucija obrazovanja i privrede.

Privredna komora KS, kako je naveo njen predsjednik Muamer Mahmutović, zajedno s Vladom KS i resornim ministarstvom provodi aktivnosti s ciljem unapređenja obrazovnog procesa, a suština je da se ojača praktični dio obuke i odgovori potrebama tržišta.

Biznis.ba / FENA