BiH

Sarajevski aerodrom se proširuje za dodatnih 10.000 metara kvadratnih, danas potpisivanje ugovora

Autor: Biznis.ba
Sarajevski aerodrom se proširuje za dodatnih 10.000 metara kvadratnih, danas potpisivanje ugovora
Projekat proširenja Terminala B predstavlja jedan od zahtjevnijih infrastrukturnih projekata i za aerodrom Sarajevo finansijski najznačajnijem investicionom projektu u iznosu od 31.000.000 KM.

"Ovim projektom proširujemo prostorne i operativne kapacitete Terminala B za dodatnih 10.000m2 na četiri etaže (S, P, I i II sprat), dodatnih 12 šaltera za registraciju, povećavamo broj izlaza, prostora glavnog hola, preuzimanja prtljaga, KDZ kontrole, DFS-a, komercijalnih zona i prostorija, te CIP salona. Planirana realizacija projekta je 24 mjeseca", kazao je za Klix.ba Alan Bajić, izvršni direktor za razvoj aerodroma.

Projekat "Poslovna zgrada za OPC i osoblje" jednako značajan za aerodrom, jer je operativni centar od krucijalne važnosti za funkcionisanje svakog aerodroma. Vrijednost ovog projekta je 6.000.000 KM.

"Moramo istaći da su ovi projekti samo dio projekata koje smo u protekle dvije godine realizovali ili smo u završnoj fazi realizacije. Neki od završenih projekata su optimizacija prostornih kapaciteta pristanišne zgrade, sanacija parking pozicija za zrakoplove 3, 4, i 5, rekonstrukcija centralnog kišnog kolektora na platformi/ stajanki zrakoplova, rekonstrukcija mreže otpadnih i oborinskih voda, izgradnja 'Rashladne komore'. Pored toga uklonjen je objekat 'Terminal A' i pripremljena je gradilišna zona za dva objekta, izgrađena su tri privremena objekta za operativno i administrativno osoblje, te restoran, ograđene su dvije zone otkupljenog zemljišta,
izvršena je zamjena dijela avio-navigacionog rasvjetnog sistema primjenom napredne i energetski efikasnije tehnologije, izgrađena je parking platforma za dodatnog distributera goriva Jet A1, izgrađeni skladišni kapaciteti za 'Rush baggage', implementiran novi sistem za registraciju putnika, prtljaga i balansiranje zrakoplova, te su izgrađeni zaštitni objekti za prtljažna i cargo kolica", naglasio je Bajić.

Da sarajevski aerdrom ima velike planove za narednih nekoliko godina pokazuju trenutne aktivnosti, ali i projekti koji će uslijediti u narednih nekoliko godina. Pored navedenih i aktivnih projekata na proširenju Terminala B, u fazi potpisivanja ugovora su i projekti izgradnje poslovne zgrade za operativni centar i osoblje, sanacija poletno-slijetne staze i rulnica te objekat "ekskluzivni VIP salon".

Planom poslovanja za trogodišnji period, planirana je realizacija sljedećih projekata:

- Proširenje platforme/ stajanke za zrakoplove - I faza
- Izmještanje i izgradnja objekta "Depo goriva"
- Izgradnja objekta za procesuiranje vrijednosnih pošiljki,
- Izgradnja objekta "Nova trafostanica"

"Realizacijom pomenutih projekata obezbjeđujemo povećanje aerodromskih kapaciteta (koji su dostigli svoje gornje limite) i uslove za što sigurnije, efikasnije, te komfornije procesuiranje putnika, prtljaga, zrakoplova, roba i pošte. Pored stručnog i operativnog aerodromskog osoblja realizacija projekata je izvršena uz apsolutno razumjevanje i podršku kolega iz Kontrole letenja, Granične policije BiH, UIO BiH, PVB, inspekcijskih službi, Hitne medicinske pomoći, aviokompanija i svih ostalih učesnika u pružanju aerodromskih usluga. Moramo istaći i segment otkupa zemljišta, gdje je u posljednje dvije godine otkupljeno najviše zemljišnih parcela i to u četiri zone otkupa. Imajući u vidu kompleksnost procedura u postupku otkupa i eksproprijacije zemljišta, obim realizovanog predstavlja respektabilan rezultat pogotovo uspoređujući predhodni period kada su u ovom segmentu poslovanja postignuti beznačajni pomaci. Pohvalili bi iskazani proaktivni pristup i pomoć lokalne zajednice bez koje nebi bili u mogućnosti realizovati otkup zemljišta u ovom obimu. Možemo zaključiti da je J.P. Međunarodni aerodrom 'Sarajevo' d.o.o. od svog puštanja u rad u proteklom dijelu mandatnog perioda ostvario najbolje poslovne rezultate u svim segmentima poslovanja uz dodatni pritisak permanantog i rapidnog rasta aviooperacija i broja putnika koje su kolege sektora saobraćaja, uz efikasno vođenje, procesuirali izuzetno kvalitetno i profesionalno", zaključuje u razgovoru za Klix.ba izvršni direktor za razvoj aerdroma Alan Bajić.

Biznis.ba / Klix