BiH

Sarajevski festival turizma - U fokusu gastro turizam

Autor: Biznis.ba
Sarajevski festival turizma - U fokusu gastro turizam
U Sarajevu će od 24. do 26. oktobra biti održan 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička berza, koji organizira KJP „Skenderija“, a koji se sada održava pod imenom „Sarajevski festival turizma“.

Glavni cilj te manifestacije je afirmacija domaće turističke ponude i prirodnih potencijala, te predstavljanje turizma kao važne privredne grane BiH.

- Važnost ovog festivala ogleda se u prilici da na jednom mjestu BiH predstavi sve svoje turističke potencijale, kako građanima BiH, tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva  - rekao je danas na konferenciji za novinare direktor KJP Skenderija Amer Kapo.

Ovaj festival, kako je dodao, nije samo sajmaskog tipa već je idealna prilika da se predstave i kulture različitih zemalja, kao i same Bosne i Hercegovine.

-  Namjera nam je da pokažemo šta to Bosna i Hercegovina ima od turističkih potencijala, ali da damo priliku i drugim zemljama da se predstave. Ono što je važno istaći jeste da će u ta tri dana Skenderija biti centar turizma, te da će kuhari iz BiH i regije pokušati oboriti Guinnessov rekord u broju napravljenih palačinaka – naveo je Kapo dodajući da je ulaz na sajam besplatan, te da je krajnji cilj da taj sajam pozicioniraju kao regionalni turistički centar.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam, a u organizaciju brojnih programskih sadržaja bit će uključeni  Udruženje kuhara u BiH, Klub ljubitelja palačinaka i Udruženje barmena ICE Sarajevo.

- Dosadašnji rekord u  pravljenju palačinaka drži Moskva, a mi ćemo ga u petak, 26. oktobra pokušati oboriti i napraviti 13.000 palačinaka. U tome ćemo imati pomoć kuhara iz cijele BiH, ali i iz regije i Evrope. Pored te manifestacije radimo i na 'oživljavanju' jelovnika iz 1897. godine, koji će biti prezentiran u Vijećnici na ceremoniji otvaranja Festivala -  kazao je predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nermin Hodžić.

Udruženje kuhara kao partner projekta zaduženo je za organizaciju internacionalnog kulinarskog kupa kuhara i poslastičara 24. i 25. oktobra u dvorani "Mirza Delibašić". Pored kolega takmičara iz regiona Hodžić je među ostalim najavio i dolazak Steve Karapandže, najpoznatijeg gastronomskog imena nekadašnje Jugoslavije, a koji će biti voditelj članova žirija.

Posebno treba istaći da će pripremljene palačinke, zahvaljujući volonterima Udruženja Pomozi.ba, biti dostavljene socijalno ugroženo ugroženim kategorijima stanovništva.

- Drago nam je da smo dio ovako lijepe priče i da ćemo na ovaj "sladak" način usrećiti mnoge. Palačinke ćemo prvenstveno dostaviti našim starim i bolesnim korisnicima koje obilazimo svaki dan i kojima isporučujemo gotove obroke na dnevnoj bazi -  kazao je osnivač Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić.

Pored toga, planirana je isporuka palačinaka za razne domove, kako one za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, tako i za one koje zbrinjavaju stariju populaciju.

- Također, palačinke planiramo isporučiti i u zavode za specijalno obrazovanje i odgoj djece, zavode za zbrinjavanje djece sa poteškoćama u razvoju, a nećemo zaobići ni migrante, pogotovo žene i djecu koji trenutno borave na području Kantona Sarajevo - dodao je Karalić.

Za Festival poseban sadržaj priprema i Udruženje barmena, koje organizuje dvodnevno takmičenje.

- Fokus takmičenja je na tome da će svaki barmen predstaviti vlastiti recept za koktel, nešto što nije dosad pravljeno i korišteno. Učestvovat će takmičari iz BiH i regiona, a profesionalni žiri će biti internacionalan - kazao je Edis Duvnjak iz Udruženja barmena.

Sarajevski festival turizma se održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva.

- U Vijećnici će 24. oktobra biti održana gala večer na kojoj će se predstaviti projekti Grada Sarajevo, prije svega Trebevićka žičara, te predmeti od iznimne vrijednosti – autentični jelovnik i posuđe iz austrougarskog perioda koje se koristilo 1897.godine prilikom svečanog otvorenja Vijećnice kao najreprezentativnijeg objekta iz tog perioda, kazala je predstavnica Gradske uprave Meliha Fazlić.

Grad Sarajevo će od 24. do 26. oktobra na sajamskom štandu promovisati sadržaje Trebevićke žičare, Sarajevske vijećnice, Olimpijskog bazena Otoka, te EYOF-a koji predstavlja najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina u Evropi.

U segmentu stručno-edukativnog programa, 25. oktobra u Domu mladih bit će organizirana konferencija pod nazivom „Gastronomija i razvoj turističke destinacije“, a učesnici konferencije su profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i turistički radnici.

Biznis.ba / FENA