Novi pristup

Sarajevski SDP: Zakon o legalizaciji objekata je neophodan

Autor: Biznis.ba
Sarajevski SDP: Zakon o legalizaciji objekata je neophodan
Foto: KO SDP

Sarajevski SDP zahtijeva donošenje Zakona o legalizaciji objekata u Kantonu Sarajevo koji bi otvorio potpuno novi pristup legalizaciji objekata ali i zaustavio dalju bespravnu gradnju. 

- Za mnoge velike stvari i odluke imali smo hrabrosti. Tako je i ovog puta. Odlučno i čvrsto ćemo u svim strukturama pronalaziti najbolja rješenja i doprinijeti rješavanju ovog gorućeg problema za napredak društva, naviše iz SDP-a. 

Dodaju da je problem legalizacije objekata jedan od primarnih problema za unaprijeđenje infrastrukture u Kantonu Sarajevo i zakon o legalizaciji je neophodan. 

- Zakonom je potrebno utvrditi datum aerofotogrametrijskog snimanja svih objekata u Kantonu Sarajevo nakon čega će se moći podnijeti zahtjev za legalizaciju i omogućiti da građani imaju dovoljno vremena da pripreme dokumentaciju za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i pristupe konačnoj legalizaciji, navodi se i dodaj:

- Imamo odlične primjere uspješne primjene Zakona o legalizaciji i vrijeme je da na sve dosadašnje načine rada stavimo tačku i krenemo u donošenje Zakona koji će svima biti od koristi i koji će otvoriti vrata za napredak svake zajednice. 

Iz SDP-a kažu da je ovaj postupak potrebno pažljivo provoditi uz obavezno praćenje urbanističkih i ekoloških standarda kako bi se sačuvala životna sredina i obezbijedilo bolje planiranje i ravnoteža između građenja i očuvanja prirode.

- Krajnji cilj je omogućiti građanima vlasnička prava na tim nekretninama, bez straha od rušenja ili drugih pravnih posljedica, a vlastima se omogućava lakše upravljanje infrastrukturom i smanjenje sive ekonomije, te povećanje prihoda budžeta. Vjerujemo da će malim koracima zajedničkog djelovanja napraviti ogromne pomake kako bi se donio Zakon o legalizaciji, zaključuju iz sarajevskog SDP-a.