USAID projekat

Sarajevski taksisti u službi promocije turizma

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Vlada SAD-a, putem USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) i Udruženje Sarajevo Taxi danas je zvanično predstavila zajedničku inicijativu za unapređenje turističkog iskustva u Sarajevu kroz obuku i poboljšanje ugostiteljskih i uslužnih vještina vozača taksija.

Danas je predtavljen jedan novitet, a radi se o tome da će taxi vozila biti opremljena QR kodovima koji korisnike vode na internetsku stranicu Discover BiH, promovirajući atraktivna turistička mjesta u Sarajevu i okolini grada.

"Ovdje se radi prije svega u povećanju znanja i vještina kod taksista, te da im se stav ena raspolaganje informacije koje će biti podijeljene sa turistima i korisnicima usluga Sarajevo Taxi. Upravo su taksisti prve osobe sa kojima se turisti susreću kada stignu u Sarajevu, te je ovo prilika da taksisti postanu istinski ambasadori ovog grada i države", kazao je Erol Mujanović, v.d. direktora USAID-ovog Ureda za ekonomski razvoj.

Ispred Udruženja Sarajevo Taxi obratio se predsjednik koji je iskazao zahvalnost USAID-u, ali i američkom narodu, na vrijednoj donaciji.

Na ovaj način se svim turistima, kao i našim građanima je omogućeno da više saznaju o Sarajevo, ali i BiH, i to sve preko jedne vizit kartice odnosno QR koda", kazao je Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi.

U okviru svečanosti Feđa Begović, direktor projekta USAID Turizam, predsjedniku Udruženja Sarajevo, Taxi Enveru Suljagiću, uručio je 485 certifikata za vozače koji su završili kurseve.

"Osjećam se kao pravi ambasador našeg grada. Sada u svakom momentu, svakom turisti, mogu ukazati na mogućnosti našeg grada. Koje atrakcije imamo, gdje se nalaze, kako da dođu do njih i to sve preko QR koda", kazao je vozač Sarajevo Taxija.