BiH

Šarović: Dodikove najave investiranja čisti populizam i jeftino kopiranje Srbije

Autor: Biznis.ba
Šarović: Dodikove najave investiranja čisti populizam i jeftino kopiranje Srbije

Predsjednik Srpske demokratske stranke (RS) Mirko Šarović ističe da najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o velikom investicionom ulaganju u Republiku Srpsku, u naredne tri godine, potpuno nerealan i neostvariv plan, i da je riječ o čistom populizmu i jeftinom kopiranju investicionog plana Srbije.

- To je ustvari jeftini pokušaj kopiranja petogodišnjeg plana investiranja Republike Srbije, isključivo zbog priče koju biračima žele plasirati u ovoj, izbornoj godini, bez bilo kavih realnih procjena, utemeljena i argumenata. Ovako, u korupciji zarobljena Republika Srpska, nažalost danas je nesposobna za iole ozbiljniji investicioni plan. U ovom trenutku, Vlada Republike Srpske se može samo dalje kreditno zaduživati, ali i to zaduživanje ima svoje ograničene limite - naglašava Šarović.

S druge strane, ističe Šarović, zbog pogrešno vođene investicione politike i zbog nažalost, opšte loše percepcije o Republici Srpskoj kao investicionoj destinaciji, a koja je stvorena u zadnjih desetak godina, Republika Srpska nije atraktivna za ulaganja posebno kada su u pitanju direktne investicije.

- Svi pokazatelji pokazuju da smo u tom smislu najgori u regionu, a time najgori i u Evropi - saopćeno je iz SDS-a.

Šarović navodi da tako pokazatelji u 2018. godini govore da od „ukupnih stranih investicija u cijeloj BiH na Republiku Srpsku otpada svega 10 posto ili nevjerovatno mizernih 48 miliona KM, a slični su pokazatelji i u ostalim proteklim godinama“.

-Kako onda da se sada nadamo i vjerujemo u nekakav navodni „investicioni bunt i procvat zemlje, pita Šarović i naglašava da je za Republiku Srpsku i narod najvažnije radikalno mijenjati politiku i ukupan investicioni ambijent, kako bi se stvorili osnovni, ključni uslovi za istinski ekonomski razvoj i napredak.

Biznis.ba / FENA