BiH

Šarović: Ekonomija u regionu i u BiH dolazi do daha

Autor: Biznis.ba
Šarović: Ekonomija u regionu i u BiH dolazi do daha

Uprkos tome što u BiH i zemljama regiona dominira politika, ekonomija regiona i BiH je "žilava" i na neki način dolazi do daha. Ostvaruje solidne rezultate unatoč nekim drugim prioitetima, ocijenio je danas u izjavi bh. novinrima u Bakuu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, javlja izvještač Fene.

Šarović, jedan od učesnika Sedmog globalnog Baku foruma, rekao  je da se on zalaže za razvoj ekonomije kao ključni prioritet.

- Zaista mislim da neke stvari u regionu i BiH treba restartovati, ostaviti po strani najmanje četiri do osam godina "krupne teme" i da se posvetimo evropskim integracijama - rekao je.

Ocijenio je da se ne može prostor naše zemlje posmatrati izolirano zbog zavisnih uticaja iz regiona.

- Na neki način sam i zabrinut kako u posljednjih godinu-dvije dana izgleda region. Nije sjajno, vidimo da je svugdje uzbrukano, ali se nadam da ćemo mi u BiH u 2019. godini krenuti drugim, normalnijim putem, putem razvoja i konačno kandidatkog statusa - rekao je Šarović.

Smatra da BiH može iskoristiti događaje poput Baku foruma.

- U upravi Baku foruma je jedan čovjek iz BiH, Zlatko Lagumdžija. Sama ta činjenica govori o našem uticaju na određene stvari. Zahvaljujući i tome dat je značaj BiH - zaključio je Šarović.

(FENA)