BiH

Šarović i Ljajić zaključili proceduru za olakšanje trgovine BiH i Srbije

Autor: Biznis.ba
Šarović i Ljajić zaključili proceduru za olakšanje trgovine BiH i Srbije

Riječ je o Memorandumu o međusobnoj saradnji i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za industrijske neprehrambene proizvode kojim će se dodatno ukloniti barijere, olakšati i intenzivirati međusobna trgovina dvije zemlje, a koja bi uskoro mogla dostići i dvije milijarde eura godišnje.

"To u suštini znači da jedan industrijski proizvod ukoliko ima sertifikat, dokument akreditovane labaratorije iz BiH, taj proizvod može slobodno da ide na tržište Srbije bez potrebe da ga ispituje akreditovana labaratorija iz Srbije i obrnuto”, rekao je ovom prilikom ministar Šarovic.

Ministar Ljajic istakao je da je to još jedan korak u cilju olakšavanija trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja raste iz godine u godinu.

"Mislim da Srbija i BiH mogu da budu odličan model za sve druge zemlje. Mi smo od 13 barijera za nepunih šest mjeseci otklonili devet barijera. Ove četiri rješavamo ali za to su potrebna i dodatna sredstva, kao sto je slučaj sa proširivanjem i osavremenjavanjem graničnih prelaza“, rekao je ministar Ljajic.

Ministri Šarović i Ljajić takođe su dogovorili i skoro održavanje mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju naše zemlje i Republike Srbije.

https://www.youtube.com/watch?v=5D8zzM3MaR4

Biznis.ba / Klix.ba