BiH

Šarović: Pritisak javnosti urodio plodom

Autor: Biznis.ba
Šarović: Pritisak javnosti urodio plodom
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Mirko Šarović rekao je da ništa blesavije nije čuo od tvrdnje režimskih medija da stoji iza organizacije protesta građana zbog visokih cijena goriva.

"Ništa blesavije od toga nisam čuo već dugo. Ne mogu da se načudim otkud nekome pomisao za tako nešto, izuzev ako nije zla namjera", kazao je Šarović.

On ističe da je komentarisao događanja, ali komentarisali su i drugi.

"Nisam trčao pred kamere nego su ljudi željeli da čuju moje mišljenje i moj stav. Nikome se ne dodvoravam i kažem svoj stav jasno, a iznosio sam ga zato što su neki drugi spominjali moje ime kako bih trebao koordinisati aktivnosti oko smanjenja cijena goriva", kazao je Šarović, dodajući da nema nikakve veze sa prevoznicima, ni sa izdavanjem međunarodnih dozvola, niti se bavim tim poslom i ta nadležnost nije u ovom ministarstvu, nego u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija.

"Sve je to jedna obična budalaština koja je izrečena iz ko zna kojih razloga", kazao je Šarović u razgovoru Al Jazeeru.

On je posljednjih dana rekao da cijene goriva mogu biti znatno niže, navodeći da je to u nadležnosti vlada entiteta.

Nakon ovog pritiska građana, potpuno je jasno, kaže on, da su vlade reagovale i to pozdravljam.

"Ne ulazim u to je li to malo pojeftinjenja ili nije, ali mislim da je ovo plod pritiska javnosti", rekao je Šarović.

"Javnost je sada po prvi put bila toliko snažna, koliko god nam se nije sviđalo što čekamo u nekim kolonama, koliko god bili neki revoltirani što se to radi, dakle javnost je uticala da vlasti u ovoj zemlji reaguju. Mislim da je ovo jedna naučena lekcija. Ništa neće biti svejedno u narednim sedmicama i mjesecima, a to trebamo svi mi nosioci vlasti da zapamtimo", kazao je Šarović.

Biznis.ba / BN