BiH

Šarović razgovarao s voćarima: Obezbjediti da u Rusiju ide samo bh. jabuka

Autor: Biznis.ba
Šarović razgovarao s voćarima: Obezbjediti da u Rusiju ide samo bh. jabuka
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, i predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja danas su održali sastanak s izvoznicima i voćarima u selu Trebovljani kod Gradiške o izvozu jabuka u Rusku Federaciju.

Šarović je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da je izvoz odblokiran nakon šest mjeseci teške borbe.

"Izvezene su prve količine, prema današnjim informacija preko 400 tona raznih sorti već je izvezeno i pred nama je, nadam se, dobra sezona. Sektor voćarstva ima potencijal da u Rusiju izveze 100 miliona KM voća i povrća i jabuke kao ključne kulture", kazao je Šarović.

Cilj današnjeg sastanka bio je postići saglasnost, prije svega s voćarima, oko budućih poteza ključnih institucija koje su u lancu izvoza.

"Da omogućimo da ovaj posao bude interesu samo za voćare i one koji se bave ovim sektorom, a nipošto za pojedince i manipulante koji su zloupotrebili ovaj proces i šest mjeseci smo bili bez izvoza u Rusku Federaciju. Voćari su iznijeli zahjeve, posebno kada je u pitanju dokumentacija, pojednostavljenje i rekao sam da sve možemo da se dogovorimo, ali da to ne smije da ide na uštrb sigurnosti i obezbjeđenja da u Rusku Federaciju ide samo jabuka koja je proizvedena u BiH", kazao je ministar.

On je na sastanku rekao i da treba da pokažu odlučnost prema svima koji vrše manipulacije i zloupotrebe i dovode u pitanje egzistenciju hiljada porodica u BiH i prijete uništenju jednog od najpotentnijih poljoprivrednih sektora u zemlji.

"Sve takve pojedince treba da sankcionišemo. To rade nadležni organi, nemam podatke o tome. Znam da su vođene istrage i vršene kntrole", kazao je Šarović odgovarajući na pitanja novinara da li su sankcionisani oni zbog kojih je izvoz bio obustavljen.

Biznis.ba / AA