BiH

Šarović sa ministrom Malte razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa

Autor: Biznis.ba
Šarović sa ministrom Malte razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova i promocije trgovine Republike Malte Carmelo Abela-om kako bi se razmotrile mogućnosti bržeg unapređenja ekonomskih i spoljno-trgovinskih odnosa dvije zemlje, kao i mogućnosti dodatnih investiranja iz Malte u BiH.

- Spoljno-trgovinski odnosi dvije zemlje u protekloj godini su doživjeli značajan pozitivan skok, što jasno pokazuje da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje, koja je u odnosu na potencijale, do sada bila na prilično skromnom nivou - istakao je ministar Šarović.

Ministri su se usaglasili da se u narednom periodu povežu komorski sistemi dvije zemlje, kako bi se stvorili uslovi za sklapanje sporazuma i direktno povezivanje privrednika.

Ministar Šarović posebno je apelovao da se ubrza potpisivanje sporazuma u oblasti turizma čiji nacrt je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa već pripremilo.

Potpisivanje tog sporazuma bi po ocjeni ministra, „bilo posebno značajno za Bosnu i Hercegovinu jer je Malta „turistička sila“, koja godišnje ugosti dva miliona turista, a što je četiri puta više od njene populacije“.

Ministar Abela, izrazio je punu podršku putu BiH u EU, naglašavajući da ta podrška nije samo politička, te da su spremni pružiti pomoć u oblastima u kojima Malta ima najbolja iskustva i rezultate, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA