BiH

Šarović: Trebamo pokazati zbog čega vrijedi ulagati u BiH

Autor: Biznis.ba
Šarović: Trebamo pokazati zbog čega vrijedi ulagati u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako je zadovoljan dosadašnjim dijelom samita EBRD-a, ali da tek trebaju da se donesu ključne odluke po pitanju investicija, jer tek slijedi sastanak guvernera banaka.

"Na sjednici guvernera će se donositi najvažnije odluke koje se tiču investicija u 2019. godini, barem kako je najavio gospodin Suma na sinoćnjem sastanku sa članovima Vijeća ministara BIH. On je za BiH najavio 400 miliona eura, što je duplo veći iznos od dosadašnjeg ulaganja EBRD-a u BiH", kazao je Šarović.

On je dodao kako je mišljenja da je to fantastično, ali očito je da je gospodin Suma lopticu prebacio na nas.

"Otprilike je rekao "ukoliko vi budete sposobni i ažurni, možete računati na 400 miliona eura", da ne ispadne kao što se desilo jučer da je zahtjev za kredit za Dobojsku petlju negdje izgubljen na relaciji Vlada FBiH - Vijeće ministara BiH, pa je to tek jutros pronađeno. Danas pokušavamo da tu situaciju sredimo što govori o nama i naši sposobnostima da povučemo kvalitetne aranžmanne s Evropskom bankom", kazao je Šarović.

Ono što je po ministru Šaroviću važno na ovom panelu je inicijativa za što veće povezivanje, ne samo kroz CEFTA-u i političke rasprave, već i formiranje jedne vrste Shengen zone, ali za Zapadni Balkan.

"To je ozbiljno rečeno sa više mjesta, znači zona slobodnog kretanja roba i kapitala, ali što je najvažnije i ljudi.  Čini mi se da će u narednom periodu u fokusu biti ta jedna nova agenda za Zapadni Balkan koja će podrazumijevati više nego što je zona slobodne tgovine. Radujem se tome", kazao je ministar Šarović.

Ministar je istakao kako nas sutra očekuje predstavljanje BiH na panelu.

"Vidjet ćemo kako ćemo se predstaviti, mi bi trebali biti najbolji i da pokažemo zbog čega treba ulagati u nas. Tu će se predstaviti i drugi. Mi smo odabrali nekoliko sektora, kao što su IT, turizam, poljoprivreda, metalna industrija, industrija namještaja. Te sektore neće predstavljati političari nego oni koji su najzaslužniji za to što su te grane industrije u BiH u ekspanziji i izvozno orijentisane", zaključio je ministar Mirko Šarović.

Biznis.ba