Sarajevo

Sastanak IDDEEA-e i UNDP-a: Projekt eDataExchange za olakšanu razmjenu podataka

Autor: Biznis.ba
Sastanak IDDEEA-e i UNDP-a: Projekt eDataExchange za olakšanu razmjenu podataka
Foto: Iddeea

Sastanak predstavnika Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), važan je korak ka poboljšanju elektronske razmjene podataka u BiH, zaključeno je na sastanku.

Direktor IDDDEEA-e Almir Badnjević predstavio je projekt pod nazivom eDataExchange, čiji je cilj olakšati elektronsku razmjenu podataka građanima i pravnim osobama putem web stranice Agencije.

Ovaj projekt, osmišljen s namjerom podrške korištenja elektronskog potpisa i pojednostavljenja razmjene podataka za javnost i poslovnu zajednicu, predstavlja korak naprijed ka reformi javne uprave, a istovremeno će doprinijeti ostvarivanju nekih od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UNSDG), konkretno cilja 9 (Industrija, inovacije i infrastruktura), tako što će unaprijediti infrastrukturu za informacione tehnologije i omogućiti inovacije u digitalnom prostoru.

Također, podržava i cilj 16 (Mir, pravda i snažne institucije) jačanjem institucija kroz transparentnu razmjenu podataka i podršku građanima i pravnim osobama u ostvarivanju svojih prava.

Vršiteljica dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Narine Sahakyan istakla je važnost te inicijative te podršku koju UNDP pruža digitalnoj transformaciji javne uprave u BiH.

Projekt eDataExchange ne samo da će omogućiti temeljnu funkcionalnost razmjene podataka za kontinuirani pristup, već će također podržati razmjenu podataka u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama.

Usluge ovog projekta bit će javno dostupne na web stranicama Agencije, čime će se dodatno unaprijediti transparentnost i efikasnost javne uprave a sve to može pomoći BiH u ispunjavanju određenih EU prioriteta za Bosnu i Hercegovinu koji se odnosi na unapređenje institucionalnog okvira, saopćeno je iz IDDEEA-e.