bitne teme sastanka

Magazinović i Badnjević: Elektronski potpis temelj za efikasnije i digitalno poslovanje

Autor: Biznis.ba
Magazinović i Badnjević: Elektronski potpis temelj za efikasnije i digitalno poslovanje
Foto: Ustupljena fotografija

U sjedištu Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) održan je sastanak između direktora IDDEEA BiH, prof.dr. Almira Badnjevića i poslanik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gospodina Saše Magazinovića.

Sastanak je bio posvećen diskusiji o funkcionisanju Agencije i predloženim izmjenama Zakona o javnim nabavkama.

Dodatno, tema razgovora bila je i potreba za novim Zakonom o elektronskom potpisu, što je identifikovano kao osnova za unapređenje administrativnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Magazinović je istakao važnost predloženih izmjena zakona koje bi unaprijedile efikasnost javnih nabavki u zemlji, naglašavajući podršku Agencije u implementaciji ovih promjena. Magazinović je izrazio punu podršku radu Agencije u svim aktivnostima, naglašavajući važnost modernizacije i digitalizacije za unapređenje poslovnog okruženja u BiH.

Ovaj sastanak predstavlja korak ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDG) u pogledu jačanja partnerstva između vlasti i organizacija civilnog društva, te unapređenja saradnje u ključnim oblastima. Dogovoreno je da će daljnje aktivnosti biti usmjerene na konkretne korake ka implementaciji novih zakonskih rješenja, kako bi se osigurala transparentnost i efikasnost u javnim institucijama širom Bosne i Hercegovine.

Ove aktivnosti su od značaja i za ispunjenje nekih od 14 prioriteta Europske unije za BiH, posebno u kontekstu unapređenja institucionalnog okvira, pravne sigurnosti, administrativnih kapaciteta i usklađivanja sa evropskim standardima.