BiH

Sastanak u Tuzli o mogućnostima uvođenja elektromobilnosti

Autor: Biznis.ba
Sastanak u Tuzli o mogućnostima uvođenja elektromobilnosti

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona bilo je domaćin sastanku na kojem su predstavnici Elektroprivrede BiH razgovarali s taksi prijevoznicima iz Tuzle o mogućnostima uvođenja elektromobilnosti.

Više je razloga za to. Uz činjenicu da su to evropski trendovi, stoji i činjenica da je električna energija finansijski dostupnija od klasičnih goriva, ali je i nezagađujuća i samim tim ekološki preporučljiva. Puno je razloga i protiv automobila na električni pogon. Riječ je o automobilima koji su skupi, a u našoj zemlji nemamo ni mrežu punionica koja je nužan preduvjet.

U namjeri da prati evropske trendove razvoja elektromobilnosti, u Elektroprivredi BiH prije nekoliko mjeseci su formirali Tim za razvoj elektromobilnosti, odnosno stvaranja pretpostavki i infrastrukture za uvođenje električnih automobila u Bosni i Hercegovini.

– Svjesni smo da je to jedna tehnologija koja će uskoro pokucati na vrata BiH. Trenutno, u Evropi je već oko milion električnih vozila, oko 150.000 punionica za punjenje tih vozila – ističe Suada Penava, rukovodilac Tima za razvoj elektromobilnosti Elektroprivrede BiH.

U našoj zemlji mali je broj takvih automobila, a punionica tek petnaestak. Prvi zvanični sastanak o potrebama i mogućnostima održali su u Tuzli, sa taksi prijevoznicima, a na prijedlog Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

– Svjedoci smo da je Grad Tuzla i naša šira okolina najzagađeniji na zemaljskoj kugli tako da je to jedan od najvećih razloga da se počnemo ponašati u skladu s evropskim standardima i propisima. Tu je i druga pozicija koja je jako bitna za prijevoz, a to je visoka cijena naftnih derivata koja u ovom trenutku guši sve poslodavce i samostalne prijevoznike – navodi Anto Krešić, predstavnik taksi prijevoznika Grada Tuzla.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić dodaje da se o ovome mora više govoriti s obzirom na činjenicu da su automobili jedni od glavnih uzročnika zagađenosti zraka.

Već sada se zna da će među prvim punionicama za vlastite, ali i za potrebe građana Elektroprivreda graditi u Tuzli. S obzirom na vrijeme koje je potrebno da se jedno vozilo napuni, jasno je da će broj punionica za nesmetanu upotrebu tzv. hibrida biti potrebno trostruko više od postojećeg broja benzinskih pumpi. Cijena gradnje jedne punionice košta 7,5 hiljada KM.

Biznis.ba / FENA