BiH

Sastanak u VTKBiH – Ubrzati izdavanje viza za detaširane radnike

Autor: Biznis.ba
Sastanak u VTKBiH – Ubrzati izdavanje viza za detaširane radnike

Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine organizirala je danas u Sarajevu sastanak na kojem je još jednom ukazano na problem detaširanih radnika i otežano provođenje Međudržavnog sporazuma između BiH i SR Njemačke, čime se ugrožava ne samo realizacija poslova koje su bh. kompanije već ugovorile s njemačkim partnerima, već i sklapanje novih poslovnih aranžmana.

Potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić je izjavio novinarima da je sastanak organiziran kako bi se pokušao iznaći način da se ubrza izdavanje viza za detaširane radnike.

Napomenuo je da BiH ima 2.000 detašmana, radnih dozvola za rad u Njemačkoj, te da firme koje posluju ovdje mogu slati legalno radnike u Njemačku.

- Prihodi se ostvaruju ovdje, ovdje se pune penzioni fondovi, zdravstvo i sve ostalo. Radi se o višestrukoj koristi za BiH - smatra Egrlić.

Podsjetio je da to traje godinama, te da je Sporazum još iz bivše Jugoslavije, koji je najslijeđe i koji je još uvijek na snazi. Istaknuo je da je sada problem što Njemačka ambasada u BiH vrlo sporo izdaje vize i bh. firme u Njemačkoj gube poslove.

Po njegovim riječima, prethodnih godina iskorištenost ovih dozvola je bila oko 100 posto, dok je u prošloj godini to bilo 81 posto.

- Ako se nastavi ovako sporo izdavanje viza mi ćemo potpuno izgubiti ovaj projekt, odnosno radi se o međudržavnom sporazumu koji je doveden u pitanje – upozorio je Egrlić.

Kaže da su imali niz razgovora, sastanaka, pokušaja da se prevaziđu ovi problemi.

- Da li je u pitanju administracija u Ambasadi ili već šta, ali nemoguće je dobiti vize na vrijeme. Rekli su nam da naše kompanije u Njemačkoj trebaju bolje planirati, organizirati radove i na vrijeme aplicirati za ove vize. Međutim, to nije moguće jer naše kompanije nisu u mogućnosti da godišnje mogu planirati svoje radove. Radi se o poslovima koje oni kad dobiju maksimalno je mjesec dana da moraju biti uvedeni u gradilište - pojasnio je Egrlić.

Dodao je da bh. kompanije ne znaju kada će dobiti i kakve radove i onog momenta kada dobiju ugovore, kada dobiju poslove, vrlo je kratak rok za uvođenje radnika na gradilište i ne mogu osigurati potrebnu dokumentaciju kao što je viza za boravak u Njemačkoj.

Egrlić kaže da su na sastanak pozvane nadležne institucije vlasti i kompanije koje su direktno ugrožene ovim, kao i predstavnici Ambasade Njemačke u BiH.

- Nažalost, iz Ambasade nismo dobili potvrdu, niko ne može bit danas prisutan. Razgovarali smo nekoliko puta s predstavnicima Ambasade o ovoj temi i nismo uspjeli riješiti ovaj problem – kazao je Egrlić.

Ustvrdio je da je u konačnici „potpuno ugrožen Međudržavni sporazum između BiH i Njemačke i ako ostane ovakva dinamika izdavanja viza možemo kazati da ovaj sporazum neće opstati“.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je ukazao na komplikovane procedure izdavanja viza za radnike u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, gdje se više od tri mjeseca čeka za termin za intervju, napominjući da  nekada uopšte nema termina.

- Učestvujući u radu formirane radne grupe za pojačanje saradnje između Njemačke i BiH, gdje je komorski sistem potpuno uključen, ukazali smo na problem i pokazali na rješenje kako se to rješava u Ambasadi Njemačke u Beogradu – naveo je Jašarspahić.

Po njegovim riječima, to je jednostavno rješenje, ostaje samo pitanje koliko će nadležne institucije BiH uspjeti da u direktnom dogovoru na najvišem nivou sa Republikom Njemačkom sačuvaju ovaj međudržavni sporazum.

Jašarspahić kaže da ne postoji institucija kojoj se kompletan komorski sistem nije više puta obraćao i zatražio pomoć.

- Jedino je rješenje da se direktnim angažmanom vrha države sačuva međudržavni sporazum – smatra Jašarspahić.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić je kazao da to Ministarstvo već dvije godine, od kada su se ovi problemi pojavili, insistira na njihovom rješavanju.

(FENA)