Banja Luka

Sattler: Elektronski potpis je budućnost

Autor: Biznis.ba
Sattler: Elektronski potpis je budućnost
Foto: Biznis.ba

Ambasador EU u BiH Johann Sattler posjetio je Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Banjoj Luci.

Zajedno sa direktorom Agencije Almirom Badnjevićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom održao je press konferencijiu o temi digitalne transformacije u BiH.

Sattler je govorio i o zakonima koje BiH mora usvojiti kako bi otvorila pregovore sa EU. U pitanju su zakoni o sprečavanju pranja novca, sukobu interesa i o sudovima. Za jedan od njih izrazio je sumnju da bi mogao biti usvojen u naredne dvije sedmice.

"Ovo je budućnost, digitalizacija je prisutna u svim sferama našeg života , i ona je u vrhu prioriteta EU. Bitna je nabavka opreme, postojanje elektronskog potpisa će olakšati i građanima i privatnom sektoru. Nadam se da ćemo sutra na sjednici Doma naroda imati usvojen zakon o pranju novca, a onda i zakon o sudovima i sukobu interesa”, kazao je Sattler.

Forto je govorio o EU i njenim ulaganjima sa preko milijardu i po maraka u naše ceste navodeći da EU vidi interes u tome, a sa druge strane dodao je da mi treba da ubrzamo stvari te da zbog toga treba da gradimo digitalne autoceste kako bismo taj cilj ispunili, te je pozvao sve da podrže ovaj kolektivni ulazak u digitalni prostor. Na pitanje da li BRIKS može biti alternativa EU, ministar Forto odgovorio je odrično.

Nakon press konferencije, ambasador Satler je posjetio Centar za personalizaciju dokumenata i tom prilikom direktoru Badnjeviću zvanično uručio sedam terenskih vozila koje je donirala Evropska unija kako bi podržala aktivnosti Agencije na terenu.