BiH

SBF prilika da privrednici banjalučke regije dođu do investitora

Autor: Biznis.ba
SBF prilika da privrednici banjalučke regije dođu do investitora

U organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke danas je u Banjoja Luci održana poslovna konferencija za više od 50 privrednika sa ovog područja.

Cilj konferencije bio je predstavljanje mogućnosti i potencijala banjalučke regije na predstojećem 11. Sarajevo Business Forumu (SBF) koji će biti održan od 20. do 22. aprila u glavnom gradu BiH.

- Namjera BBI banke je da kreiramo što kvalitetnije i povoljnije uslove za privrednike i da ih podržimo u njihovom radu i razvoju. U fokusu današnjeg razgovora u Banjoj Luci su sektori turizma i IT-a, koji su identificirani kao najperspektivnije grane u ovoj regiji. Da bi se iskoristio postojeći potencijal potrebno je raditi na njihovom unapređenju i pronalasku novih investitora i poslovnih partnera. BBI banka putem svog BBI VIP biznis kluba kontinuirano radi na uvezivanju privrednika i otvaranju novih tržišta za regionalne kompanije. Svake godine na Sarajevo Buisness Forum dolaze investitori iz cijelog svijeta od Amerike, pa do Malezije. Investitori iz svijeta, ovaj region jugoistočne Evrope posmatraju kao jedno tržište i samo tako smo im interesantni, pojedinačno smo suviše mali da bi bili konkurentni na svjetskoj mapi - izjavila je prilikom otvorenja skupa, rukovodilac BBI VIP Business Cluba Azra Čolić.

Dodala je da Bosna Bank International putem Sarajevo Business Foruma otvara brojne mogućnosti za pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta, te pozvala privrednike da se priključe ovom značajnom događaju.

Direktor Privredne komore RS-a Pero Ćorić kazao je kako ova institucija ima dugogodišnju saradnju sa BBI bankom u organizaciji Sarajevo Business Foruma.

- Svježe investicije su neophodne kako bi privreda krenula naprijed. Privredna komora RS-a zainteresovana je da putem SBF-a dođemo da investitora. Ostala su još dva mjeseca do početka Foruma i nadam se da će privrednici iskoristiti priliku i dobro spremiti svoje projekete, te da će na predstojećem SBF-u pronaći poslovne partnere - kazao je Ćorić.

Ocjenu poslovnog ambijenta u banjalučkoj regiji dao je direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Ačić, govoreći o potrebi poboljšanja uslova rada zaposlenih u ovom entitetu.

Jedan od učesnika današnje konferencije i privrednik koji je upravo na Sarajevo Business Forumu ostvario poslovnu saradnju sa arapskim i tržištem Kine je Zlatan Karabegović, vlasnik nekoliko kompanija u Londonu i Banjoj Luci, kojei se bave projektovanjem i proizvodnjom internet opreme za bankarstvo.

- Već nekoliko godina učestvujem na Sarajevo Business Forumu i imam samo pozitivne utiske. Kako se bavimo, između ostalog, projektovanjem i proizvodnjom internet opreme za bankarstvo na SBF-u uspostavili smo kontakte za izvoz na arapsko tržište, kao i na tržište Kine. Ovakvi događaji su od izuzetne važnosti za sve privrednike iz regiona koji na jednom mjestu mogu doći do veoma korisnih kontakata i prezentovati svoje proizvode i usluge - kaže Karabegović.

Ivan Babić, iz Gradske razvojne agencije Banja Luka prezentirao je razvojne projekte ovog grada, odnosno šta je to što će ponuditi investitorima.

Finansijsku sliku privredne regije Banja Luke prezentovao je Ljubomir Nadaždin iz bonitetne agencije LRC.

Poslovni susreti BBI VIP Business Cluba u Banjoja Luci jedan su u nizu događaja koje BBI banka organizuje ususret 11. Sarajevo Business Forumu 2020., koji će biti održan od 20. do 22. aprila u glavnom gradu BiH, saopćeno je iz BBI-a.

Biznis.ba / FENA