BiH

SBK: Veliki broj učeničkih ekskurzija najava uspješne ljetne sezone

Autor: Biznis.ba
SBK: Veliki broj učeničkih ekskurzija najava uspješne ljetne sezone

Srednjobosanski kanton ovih je dana prepun školskih ekskurzija, a kako kaže Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK-a to najavljuje dobru ljetnu turističku sezonu.

Ove godine ekskurzije su se vratile u onom punom obimu kako je to bilo još 2019. godine, rekao je Matošević.

"Središnja Bosna s ključnim destinacijama Travnikom i Jajcem postala je fokus i jedna od najzanimljivijih destinacija u BiH. Prepuni smo školskih i studentskih ekskurzija i to je uvertira za uspješnu ljetnu sezonu. Upravo nam je predsezona važna i mogu reći da nas čeka jako uspješna ljetna sezona sudeći prema učeničkim i studentskim ekskurzijama kojih je zaista puno", dodao je on.

Prema njegovim riječima, djeci su zanimljivi povijesna baština ali i prirodne ljepote.

"Djeci je najzanimljivija kombinacija kulturnih i povijesnih resursa, samo u Travniku i Jajcu imamo oko 50 nacionalnih spomenika, uz brojne prirodne ljepote kao što su Plava voda, Plivska jezera, vodopad u Jajcu, planina Vlašić... Posebno su zanimljive i škole u prirodi, a u proteklih nekoliko godina same destinacije Središnje Bosne su dosta dobro organizirane pa imamo puno turističkih vodiča specijaliziranih za različite uzraste i različite potrebe, pa kad djeca dođu tu dočeka ih i stručno osoblje prilagođeno uzrastima", naglasio je Matošević.

(Biznis.ba / FENA)