BiH

Schubert: Ponovo proučiti mnoge aspekte prije gradnje tunela Prenj

Autor: Biznis.ba
Schubert: Ponovo proučiti mnoge aspekte prije gradnje tunela Prenj

Austrijski stručnjak za izgradnju tunela Peter Schubert rekao je danas u Sarajevu na naučno-stručnom skupu posvećenom izgradnji tunela Prenj da predstoji još puno posla prije početka izgradnje tog tunela, jer je neophodno ponovo proučiti mnoge aspekte i doći do ispravnih zaključaka.

- Svi se slažemo da bi bilo prilično opasno prebrzo ući u projekt bez provođenja još puno istraživanja - rekao je Schubert.

Pojasnio je da dužina od deset kilometra nije jedini izazov kod izgradnje tog tunela, već i kompleksna geološka struktura.

- Imali smo uvid u početnu projektnu dokumentaciju i provedena geološka istraživanja, ali ti dokumenti nisu temeljito pripremiljeni za izgradnju tunela - naveo je Schubert.

Dodao je da će komplikovana geološka struktura imati veliki uticaj na određivanje načina gradnje tunela i na to kakvi su rizici prihvatljivi.

Schubert je istakao da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu, prvenstveno zbog prisustva podzemnih voda, što predstavlja kritičan aspekt tunela o kojem je neophodno voditi računa.

(FENA)