BiH

Selesković: Prekvalificirano više od 1.500 osoba, a 380 ih uspješno zaposleno

Autor: Biznis.ba
Selesković: Prekvalificirano više od 1.500 osoba, a 380 ih uspješno zaposleno

Cilj današnje radionice „Institucionalna izgradnja lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ je unapređenje i dalja izgradnja održivosti osnovanih lokalnih partnerstava za zapošljavanje, razmjena dosadašnjih iskustava i pozitivnih praksi radi institucionalnog razvoja partnerstava, te njihovog pozicioniranja i dugoročnijeg djelovanja na unapređenju zapošljavanja na lokalnom nivou, kazala je LEP koordinatorica Međunarodne organizacije rada (ILO) Amra Selesković.

Selesković je na skupu u Sarajevu istakla da je cjelokupni cilj projekta doprinijeti strateškom razvoju tržišta rada Bosne i Hercegovine.

- Konkretni cilj je promovirati održive, partnerstvom vođene, aktivne okvire za tržište rada na lokalnom nivou da bi se povećao pristup formalnom zaposlenju. U ovom projektu je do sada prekvalificirano 1.500 osoba, od kojih je 380 uspješno zaposleno. Nama je bitno da ove osobe i nakon završetka projekta ostanu zaposlene – kazala je Selesković.

Po njenim riječima, program promovira zapošljavanje i formalne opcije zaposlenja za lokalnu radnu snagu.

- To se može postići bolje usmjerenim posredovanjem u zapošljavanju, stvaranjem povoljnijeg okruženja za nova radna mjesta, usklađivanjem i poboljšavanjem vještina radne snage, poduzetništvom i poduzetničkim obukama. Također tu je poticanje formalnih opcija za zapošljavanje žena, mladih, manjina, povratnika, interno raseljenih osoba i grupa koje teško nalaze zaposlenje – izjavila je Selesković.

Radionica je organizirana u okviru projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH“, koji finasira Evropska unije, a realizira Međunarodna organizacijha rada - ILO.

Biznis.ba / FENA