BiH

Šepić: Kada će građani osjetiti efekte smanjenja cijene goriva?

Autor: Biznis.ba
Šepić: Kada će građani osjetiti efekte smanjenja cijene goriva?

Prije više od sedam mjeseci, Nezavisni blok je podnio “Inicijativu za utvrđivanje maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivate”, kojom smo tražili od Vijeća ministara BiH, da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litru goriva, te da se one zakonski ograniče i smanje, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na njihov teret, a ne samo na građane BiH.

Vijeću ministara je trebalo čak sedam mjeseci da pristupi razmatranju Informacije o realizaciji te Inicijative.

Za razliku od Vijeća ministara BiH, građani nemaju luksuz čekanja jer im je život svakim danom sve više otežan a standard života itekako ugrožen.

Podsjećanja radi, od februara 2018. godine do danas desilo se ukupno šest povećanja cijene goriva, tako da litar goriva košta i više od 0,50 KM po litru, od prvobitne cijene.

“ Pozivamo Vijeće ministara da na sljedećoj sjednici hitno djeluje vezano za ovu problematiku, da odgovori javnosti šta se do sada uopšte uradilo vezano za našu inicijativu, te da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama ograniče i smanje marže u skladu sa zakonom prema distributerima nafte i naftnih derivata, kako bi osigurala zaštita najosjetljivijih kategorija stanovništva. Smatramo sramnim ovaj višemjesečni odnos Vijeća ministara prema ovako važnoj problematici koja direktno utiče na kvalitet života i uopšte na životni standard građana BiH. Krajnje je vrijeme da odgovorni priznaju grešku ovog poteza i sprovedu rješenje koje je Nezavisni blok predložio. Građani zaslužuju odgovornu politiku koja štiti njihove interese a ne politiku koja im svojim djelovanjem ugrožava egzistenciju. ”, – izjavio je Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Nezavisnog bloka.

Biznis.ba