BiH

Sindikalna potrošačka korpa u BiH u martu iznosila 2.106 KM

Autor: Biznis.ba
Sindikalna potrošačka korpa u BiH u martu iznosila 2.106 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart ove godine iznosi 2.106 KM i za 114,44 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za januar ove godine iznosila je 947 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku) i za 46 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,97 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana (44,6 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (14,8 posto), higijena i održavanje zdravlja (8,9 posto), obrazovanje i kultura (5,2 posto), odjeća i obuća (14,2 posto), prijevoz (6,6 posto) te održavanje domaćinstva 5,7 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

Biznis.ba / FENA