Reakcija

Sindikat Energoinvesta žestoko odgovorio Skeliću

Autor: Biznis.ba
Sindikat Energoinvesta žestoko odgovorio Skeliću
Foto: Arhiv

Odbora Sindikata Energoinvest oglasio se danas saopštenjem za javnost u povodu pisanja v.d. člana NO Energoinvest, d.d. Dženana Skelića.

Saopštenje prenosimo u nastavku:

- Zbog velikog interesovanja i praćenja situacije u Energoinvest, d.d. koristimo priliku da se kao sindikat obratimo javno i odgovorimo na neke medijski iznesene neistine i konstrukcije od strane v.d. člana NO Energoinvesta koje direktno štete i kompaniji i radnicima tj sindikatu.

Poštovani profesore Skeliću, ne treba biti profesor psihologije da bi se određene namjere i kontekst obraćanja prepoznali. Iskreno, očekivali smo napade i pokušaje diskreditovanja kao i stavljanje u negativan kontekst sindikata kao glavne barijere za provođenje eventualnih mahinacija, ali ovakvo neprijateljstvo prema radnicima Energoinvesta i aktuelnoj direktorici od jednog profesora nismo očekivali.

Nemojte se bojati jesu li naša pisma navodno potpisana od strane Sindikata jer mi smo transparentni i neovisni, za razliku od nekih. Pismo potpisuje Odbor Sindikata Energoinvesta kojeg su birali članovi tog Sindikata tj. radnici Energoinvesta i predstavlja stav radnika kompanije koji su na svojoj koži osjetili šta znači imati na čelu kompanije stranački podobnog, a ne sposobnog direktora i ne mogu dozvoliti da se to ponovo desi. Očito je da Vama naš vapaj ne znači ništa i svu borbu Sindikata, ali i menadžmenta, koji također čine dugogodišnji radnici Energoinvesta, predstavljate kao borbu za poziciju pojedinaca, a ne kao borbu za opstanak i očuvanje kompanije.

Socijaldemokratija je, po definiciji, najuže vezana za radnika i radnička prava, socijalnu brigu za bolji položaj čovjeka i radnika. Zato nas iznenađuju javni istupi onih koji su birani iz redova pomenutog političkog usmjerenja i koji na jedan nefer i nekorektan način nipodaštavaju, obezvrjeđuju i stavljaju u jako negativan kontekst rad, trud i žrtvu radničkog, sindikalnog djelovanja za očuvanje kompanije od koje naši radnici prehranjuju sebe i svoje porodice.

Borili smo se protiv nesposobnih stranačkih kadrova koji su, nažalost, iskoristili ključnu referencu da su članovi vladajuće stranke i upotrijebili Energoinvest kao poligon za učenje upravljanja velikim privrednim sistemima. Borili smo se za očuvanje kompanije i radnih mjesta, a nikako i nikada za lične interese bilo kojeg pojedinca ili stranke. Pokazali smo i dokazali da je tadašnja politika preko direktora Čengića zloupotrijebila svoj položaj i ovlasti nanoseći direktnu materijalnu štetu kompaniji koja je procijenjena na preko 100 miliona KM, za šta je, iako mizerna, izrečena sudska presuda.

Dakle, profesore, to je dokaz da nismo tada, kao ni sada bili stranački nahuškani niti motivirani. Nismo ničiji pijuni i glasnogovornici. Nismo se borili za fotelje i izdašne honorare. Naša je vodilja bila očuvanje kompanije radi obezbjeđenja egzistencije radnika, a nipošto stranačka obojenost.

Predstavljati borbu za kompaniju kao borbu za ličnu korist/poziciju mogu samo oni koji su se kompanijama bavili isključivo na osnovu pripadnosti nekoj partiji, a nikako znanjem, sposobnostima, kompetencijama i zajedničkom borbom sa svim ostalim članovima kolektiva.

Naša opredjeljenost i odlučnost je ostala ista, ma ko i kada svojim negativnim djelovanjem bio sa druge strane.

Konkurs je, profesore, potreban ne radi neke forme već upravo iz razloga što ispunjavanje uslova iz konkursa osigurava da budući direktor može odgovoriti specifičnom zadatku rukovođenja kompanijom kakva je Energoinvest. Ovakva situacija bi trebala biti i sa odabirom članova Nadzornog odbora. Stoga se radnici opravdano pitaju zašto NO, a imao je dovoljno vremena, izbjegava da raspiše konkurs? Naravno, nameće se logičan odgovor, nije postojao podoban kadar.

Nekoliko hronološki poredanih činjenica:

- Član 61. Statuta Energoinvest

Postupak za izbor direktora Energoinvest d.d. pokreće Nadzorni odbor najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata direktora.

- Mandat direktorici Biseri Hadžialjević je isticao 29.02.2024. godine.

- Odluka Nadzornog odbora Energoinvest, d.d. o pokretanju postupka za izbor direktora donešena je 04.12.2023. godine, dakle onako kako to Statut i propisuje.

- Konkurs je objavljen 08.12.2023. godine i rok za prijavu je isticao 25.12.2023.godine. (što jasno pokazuje da nisu istiniti navodi da je „stari NO objavio konkurs u trenutku kada je Vlada donijela odluku da imenuje novi NO“).

- NO u trenutnom sazivu je imenovan na Vanrednoj skupštini Energoinvesta 21.12.2023. godine.

Umjesto da poštuje Statut privrednog društva u kome je imenovan za NO, trenutni saziv NO odlučuje da konkurs poništi pod izlikom da je konkurs raspisao prethodni saziv NO Energoinvest, te obećanje da će raspisati novi konkurs kojeg bi oni popratili od početka do kraja.

Pet mjeseci kasnije konkurs još nije raspisan, a v.d. član Nadzornog odbora odlučuje da se javno dopisuje sa Sindikatom Energoinvest umjesto da obavlja funkciju na koju je izabran u skladu sa odredbama Statuta i rokovima koje taj Statut određuje.

NO u trenutnom sazivu je imao priliku da ispoštuje rokove propisane Statutom onog trenutka kada je imenovao trenutnog v.d. Direktora, jer je v.d. Direktor imenovan na 3 mjeseca i da je u tom trenutku raspisan konkurs (kao što Statut zahtjeva) mi sada ne bismo bili prisiljeni da javnim istupima zahtjevamo da NO postupa u skladu sa Statutom i zakonom.

Zbog svega navedenog ponovno pozivamo Nadzorni odbor da poštuje Statut privrednog društva u kome je imenovan za NO, prestane da se javno dopisuje sa Sindikatom i jednostavno počne raditi u interesu ENERGOINVESTA, što bi mu u ostalom trebao biti i cilj.

Koristimo priliku da demantujemo i vaše zlonamjerno izvrtanje izjava aktuelne direktorice obzirom da je predstavnik sindikata prisutan na sjednicama NO i kao svjedok razgovora na koji se pozivate. Navodi o direktorici Hadžialjević su sramni! Stručnost, moralni dignitet i odlučnost direktorice Hadžialjević su zabilježeni kroz praksu i rezultate, na Vašu žalost profesore. Bez uspjeha pokušavate diskreditovati moralni dignitet direktorice, obzirom da ostaje mogućnost njene prijave na konkurs, a sve kako bi ste prikrili nezakonito postupanje u provođenju konkursa za izbor direktora.

Profesore, obavezali ste se na zakonitost provođenja aktivnosti unutar Energoinvesta, a ne na aminovanje protuzakonitih radnji, od ma koga one dolazile. Profesore, nemojte vašu lojalnost u vidu materijalnog ulaganja u kampanju SDP-a, kako ste javno naveli, mnogostruko naplaćivati od radnika Energoinvesta putem izdašne naknade kao član NO. Bilo bi, na obostrano zadovoljstvo, puno korisnije da se vratite u okvire vaše struke i tamo date puni doprinos.

Ostaje otvoreno pitanje je li zaista obraćanje profesora stav partije koju predstavlja u NO Energoinvesta i je li njihov zvaničan stav da su radnici, sindikat i uprava jedna velika prevara u vidu obezbjeđenja ličnih interesa na uštrb kompanije???

Ovo je nažalost borba koju danas Sindikat Energoinvesta vodi i sigurni smo da ćemo uz vlastitu odlučnost i pomoć javnosti izvesti uspješno do kraja.

Zajedno smo jači, poručili su iz Odbora Sindikata Energoinvesta.