BiH

Sindikat PPDIVUT-a u Klasu - Opredijeljenost poslodavca za stimulaciju radnika

Autor: Biznis.ba
Sindikat PPDIVUT-a u Klasu - Opredijeljenost poslodavca za stimulaciju radnika

Delegacija Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT BiH) u Klasu d.d. Sarajevo razgovarala je sa predstavnicima poslodavca o mogućnostima određenih stimulacija za radnike.

Razgovarano je o namjeri poslodavca da od naredne godine svoje radnike učini što zadovoljnijim kroz određenu materijalnu podršku, koja će se ogledati i u dodjeli paketa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti do 50 KM tri puta godišnje, kao stimulansu za očekivani radni učinak.

Također, namjera je uvođenje i zaštitne mjere radnicima koji u toku mjeseca ne ostvare maksimalni broj radnih sati zbog nedovoljnog broja radnih dana za određene mjesece, kojima će se isplaćivati plata u punom iznosu. Zatim je dogovoreno da radnici u svakom slučaju imaju organizovan topli obrok u restoranu društvene ishrane Klasa, što, nažalost, u mnogim drugim kompanijama nije praksa.

Podržan je stav da se omoguće sredstva za isplatu regresa radnicima za 2017. i 2018. godinu, za šta će se, počev od januara, sredstva isplaćivati tokom 2019. godine.

Ocjena je sindikata da ovakve namjere pokazuju opredijeljenost poslodavca da radnike dodatno motiviše koristeći razne oblike stimulacija.

- Uz ovo treba istaći da, uprkos teškim uslovima u kojim radi realni sektor, kompanija Klas d.d. Sarajevo vodi o računa o mišljenju i stavovima Sindikata, te da su partnerski odnosi sa poslodavcem iz dana u dan sve kvalitetniji - saopćeno je iz PPDIVUT-a.

Biznis.ba / FENA