BiH

Sindikat šumarstva i drvoprerade: Ugovori na određeno vrijeme postali su pravilo

Autor: Biznis.ba
Sindikat šumarstva i drvoprerade: Ugovori na određeno vrijeme postali su pravilo

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH (SSŠPDP BiH) ponovo će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike uputiti inicijativu za izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju jer smatraju da zbog određenih odredbi tog zakona najviše trpe radnici realnog sektora.

- Radnici koji su period 1992. – 1995. godina proveli u odbrani BiH i za taj period im poslodavac nije uplatio doprinose, ne mogu ostvariti pravo na starosnu penziju u skladu s važećim zakonom, jer im se poseban staž ne priznaje kao staž osiguranja - navodi se u saopćenju.

Izuzetno, kako se dodaje, pravo na starosnu penziju ovi radnici mogu ostvariti kada navrše 40 godina penzijskog staža i najmanje 62 godine života, s tim da im se penzija umanjuje za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju u odnosu na propisanih 65 godina života. Kako većem broju radnika u realnom sektoru poslodavci nisu uplatili doprinose za navedeni period, iz SSŠPDP BiH navode da radnici ne mogu ostvariti svoje pravo, što ih stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na radnike, branioce, koji su svoje pravo ostvarili pod povoljnijim uvjetima prema ranije važećem zakonu.

Glavni odbor SSŠPDP BiH je na današnjoj sjednici razmatrao opšte stanje u privredi, položaj radnika u realnom sektoru, primjenu zakona i drugih propisa s aspekta ostvarivanja prava radnika.

SSŠPDP BIH je apelirao na inspekcije da pojačaju inspekcijski nadzor kod poslodavaca i kontrole primjene zakona i drugih propisa. Naročito su ukazali na zloupotrebu odredbi Zakona o radu u pogledu trajanja ugovora o radu na određeno vrijeme.

- Ugovori na određeno vrijeme postali su pravilo. Radnici u realnom sektoru rade i više od deset godina kod poslodavaca po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme s određenim prekidima, kako ne bi ostvarili kontinuitet u radu te im se zbog toga uskraćuju druga prava materijalne prirode. Na ovaj način kreira se ambijent nesigurnog rada, jer radnik radi pod stresom, strahom, uz niske plaće, a što je ujedno jedan od razloga masovnog odlaska radnika iz Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju SSŠPDP BiH.

Biznis.ba / FENA