U Mostaru

Sindikat trgovine poziva sve na javne rasprave o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH

Autor: Biznis.ba
Sindikat trgovine poziva sve na javne rasprave o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH
Foto: Vijesti.ba

Federalno ministarstvo trgovine otvorilo je javnu raspravu o Zakonu o unutrašnjoj trgovini, nakon što su oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojila Nacrt zakona.

Kako su iz Federalnog ministarstva trgovine napomenuli, javna rasprava će trajati 60 dana, a parlamentarci su svojim zaključcima zadužili predlagača da prilikom izrade Prijedloga zakona uzme u obzir sugestije, primjedbe i prijedloge iznesene u javnoj raspravi.

Iz Ministarstva pozivaju sve zainteresovan da svoje sugestije, primjedbe i prijedloge na tekst Nacrta zakona dostave i elektronski, putem propisanog obrasca na e-mail: kabinet@fmt.gov.ba ili pisanim putem na adresu: Federalno ministarstvo trgovine, 88000 Mostar, Dr Ante Starčevića bb.

Zainteresovani mogu sudjelovati i u javnim raspravama koje su organizirane u pet gradova Federacije BiH. Prva će se održati u četvrtak, 6. juna u Mostaru u prostorijama Privredne komore FBiH od 11 sati. Naredne su u u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Bihaću.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) Mersiha Beširović pozvala je radnice i radnike da se odazovu ovom pozivu.

"Mi smo pozvali sve radnike i radnice, ne samo naše članove, da se svakako uključe u javne rasprave jer vjerujemo da njihovo mišljenje može dati argumentiranu osnovu - zašto je ovaj zakon potreban", kazala je Beširović za Vijesti.ba.

Beširović nam je istakla da bi ovo predloženo rješenje bilo najednostavnije provodivo.

"Iako se njime zabranjuje rad objekata, a ne direktno i rad radnika nedjeljom, upravo je STBiH inicirao ovo rješenje kao najlakše i u situaciji kada se niko ne bavi radnicima i njihovim interesima, najednostavnije provodivo rješenje. Svi oni koji ovaj proces bespotrebno komplikuju i odugovlače se igraju sa emocijama, ali i potrebama radnika. Zato smatram da je jako bitno da na javnim raspravama radnici to i kažu. Mi iz STBiH ćemo svakako dati svoj doprinos u nadi da ćemo uskoro zaista imati zatvorene objekte nedjeljom i praznicima", zaključila je.

Nacrtom zakona o unutarnjoj trgovini, između ostalog, uređuju se uvjeti i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, preciziraju prava i obaveze trgovaca, oblici trgovine, način formiranja i isticanja cijena, otvara se mogućnost za elektronsku trgovačku evidenciju, kao i praćenja trgovine i tržišta, propisuju se pravila za one koji se bave e-trgovinom, kao i mjere zabrane nepoštenog trgovanja, nadzor i upravne mjere, kao i upravni i inspekcijski nadzor nad primjenom ovog zakona.

Usvojeni tekst Nacrta zakona ponuđen je na uvid građanima na web stranici Ministarstva www.fmt.gov.ba.