BiH

SKE na sajmu u Tešnju: Vrhunska oprema za solarne elektrane

Autor: Biznis.ba

Centralna tema ovogodišnjeg Međunarodnog sajma privrede u Tešnju su “Obnovljivi izvori energije - energetska efikasnost”.

Na sajmu se predstavila i kompanija SKE.  Jedna je od vodećih evropskih kompanija na tržištu solarne opreme. Specijalizovana je za fotonaponsku opremu i iz Gornje Austrije pametnim solarnim proizvodima pokriva 18 zemalja Srednje, Južne i Istočne Europe.

Prodaje Huawei opremu za  solarne elektrane, a u Bosni i Hercegovini partneri su im Hifa i Comtrade. Osim prodaje SKE nudi i tehničku podršku, a inventori koje su za portal Energetika.ba prezentirali u Tešnju su broj jedan u svijetu.

Funkcionišu tako da sa panela dobijaju u DC formatu. Osnovna uloga invertera je da je pretvori u AC format, odnosno izmjeničnu mrežu, odatle ide u mrežu i potrošači je mogu odmah trošiti ili može ići u export, odnosno da je troše neki drugi potrošači. Osim toga SKE nudi i dodatnu opremu, poput uređaja za komunikaciju elektrane, nadzor putem mobilne aplikacije, baterijski sistem, uređaj za napajanje u kritičnom trenucima…

Firma je osnovana 2008. godine i danas je jedna od vodećih na evropskom solarnom tržištu. S druge strane, Huawei je vodeći svjetski dobavljač solarne opreme, infrastrukture za informacijsku i komunikacijsku tehniku (ICT) i pametnih uređaja, zapošljava oko 200.000 ljudi i djeluje u više od 170 zemalja. Rješenjima Huawei FusionSolar ostvaruju se visokoučinkovite, sigurne i pouzdane sunčane elektrane.

Globalno partnerstvo kao interakcija tehničkih, društvenih i ekonomskih faktora dvije firme, SKE-a i Huaweija, pokreće održivu proizvodnju Sunčeve energije. Uz pomoć digitalnih rješenja, proizvodnja i potrošnja energije postaju još inteligentnije, sigurnije i učinkovitije.

(Biznis.ba / Energetika.ba)